Na začátku roku 2022 bude mít premiéru 4. řada satirického fantasy animáku Disenchantment neboli Rozčarování od známého kreslíře a spisovatele Matta Groeninga. Jestli si myslíte, že vám tenhle chlapík nic neříká, pokud jste poctivě sledovali Simpsonovi nebo Futuramu, Matt Groening je pravděpodobně někde v pravé hemisféře vašeho mozku. Ve vašem podvědomí... Ano, jde o otce všech tří výše zmíněných projektů, jehož jméno jste jistě viděli v titulcích alespoň milionkrát. 

Groening je držitelem 13 cen Primetime Emmy a v roce 2004 dokonce získal cenu British Comedy Award za mimořádný přínos komedii. Nemluvě o tom, že Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným americkým televizním sitcomem v historii, a přestože pro mnohé jsou jen tlející mrtvolou někdejší animované špičky, jejich globální kulturní dopad je masivní. Dnes si však nebudeme povídat o žluté rodince, ale o dvou seriálech, které jsou zdánlivě rozdílné, ale mají společného víc, než byste možná tušili. 

Zdá se, že některé tituly přirozeně přitahují fanoušky, kteří chtějí rozpitvávat každý detail zápletky a vymýšlet četné teorie o tom, kam se bude příběh ubírat. Futurama se krátce po svém uvedení stala diváckým hitem, který spadá právě do této kategorie - a nebyla to náhoda. Když Groening a jeho tvůrčí tým pracovali na prvních dílech, rozhodli se seriál prošpikovat různými vtipy a popkulturními odkazy, o kterých by diváci mohli hodiny diskutovat na internetu. Dnes už máme železnou jistotu, že jakmile se objeví nový díl seriálu, diskusní fóra, populární webové stránky a YouTube se zaplní analýzami všech jeho aspektů. V roce 1999, kdy měl pilotní díl Futuramy premiéru, tomu tak ale vůbec nebylo. 

Kromě toho je jedním z průkopníků animovaných seriálů, které se zaměřují především na starší publikum. V Simpsonových je jistě spousta humoru, který si užijí hlavně dospělí, ale stále se jedná o televizní pořad, který zohledňuje potřeby dětského diváka. Futurama boří mýtus, že animáky jsou pouze pro děti, a tlačí na pilu v komplexnosti vtipů. Nemusíte být certifikovaný génius, abyste je pochopili, ale i tak jde o sofistikovaný humor, který má více vrstev. Dalším osobitým prvkem byly obskurní vtipy a odkazy na pozadí, které jste mohli prozkoumat ve zastaveném záběru. Takzvané freeze-frame jokes plně využívaly potenciál éry videorekordérů a poprvé daly pozornému divákovi možnost odhalit drobné detaily nebo easter eggy, které rozšiřovaly příběh nebo fiktivní svět. 

Futurama nakonec přinesla kromě překvapivé emocionální hloubky a unikátní směsi sci-fi s komedií, taky vyváženost mezi epizodickými a seriálovými zápletkami. Příběhy jednotlivých dílů jsou většinou uzavřeny - v dané epizodě se děj zamotá a vyřeší do závěrečných titulků. Zároveň však seriál odměňoval pravidelné diváky zastřešujícími dějovými liniemi, které se táhly napříč sezónami. 

Futurama se stala jedním ze seriálů, které nenávratně změnily televizní kulturu, a celé její velké dobrodružství začalo o půlnoci 1. ledna 2000, kdy poslíček s pizzou spadl do kryogenního modulu. Smolař Philip J. Fry si dal opravdu dlouhého šlofíka a vzbudil se na Silvestra roku 2999. Důvod, proč mě Futurama okamžitě uchvátila, je ten, že nejde o žádnou přehnanou metaforu, reimaginaci současnosti nebo sterilní vizi budoucnosti. Tvůrci pochopili, že budoucnost vždy převrací naše očekávání, a tak se prostě začali vyžívat ve všech absurdních, divokých, dojemných, děsivých a zábavných futuristických představách. V populární kultuře se mnozí pokoušejí předvídat budoucnost, ale jedinou skutečnou predikcí je chaotická nejistota. Žádný titul si tuto myšlenku nepřivlastnil lépe než Futurama.

Kromě toho se seriál nebál zabrousit nejen do vod exaktní vědy, ale i filozofie či enviromentalistiky. Tvůrci zkoumali scénáře, které se zabývaly otázkami svobodné vůle, předurčení, transhumanismu, etiky, posmrtného života, paralelních vesmírů a samozřejmě cestování v čase. 

Zde se objevuje moje oblíbená konspirační teorie. V roce 2018 Groening představil animovaný seriál Disenchantment, který pro naši mýtickou minulost dělá to samé, co Futurama pro naši imaginární budoucnost. Příběh se odehrává v pseudostředověkém Království snů a točí se kolem neohrožené princezny Bean a jejích přátel Elfa a démona Luciho. Klasická fantasy atmosféra: hrad tyčící se nad rušným městem, vysoké hory a zlověstné bažiny plné záhad, roztomilí malí elfové v tajném lesním království nebo děsiví zlobři číhající na každém kroku. Dobře, ale tohle je Matt Groening, takže všechna dobrodružství hlavní trojice jsou poháněna alkoholem a hloupými nebo alespoň bláznivými nápady. A samozřejmě nikdy nic nejde podle plánu. Postupně se ukazuje, že svérázná princezna hraje roli v širším dějovém oblouku, a sice boji dobra proti zlu, který obsahuje mnoho odboček nebo dosud neodhalených tajemství.

A k tomu se přidává další velká meta záhada. Když jsem říkala, že Futurama je plná easter eggů, Disenchantment jimi přímo překypuje a často se týkají právě naší oblíbené party doručovatelů Planet Express a jejich bláznivého světa budoucnosti. Přesně tak, mnoho fanoušků shromáždilo přesvědčivou hromadu argumentů, které nás vedou k předpokladu, že se Futurama a Disenchantment odehrávají ve stejném vesmíru. A co víc, Disenchantment je zasazen v budoucnosti mezi rokem 2000 a 3000. 

Vzpomeňte si na okamžik, kdy je Fry kryogenicky zmrazen. Časosběrná animace ukazuje, jak se New York za okny laboratoře mění v průběhu století. Nejprve je město zničeno mimozemskými loděmi a pak na jeho troskách vyrůstá jakási fantaskní středověká společnost. Je možné, že právě v tomto období se odehrává Disenchantment?

Tvůrci seriálu nám dávají několik vodítek. Ve finále první série nazvaném Pád říše používá Luci magické zařízení na přetočení událostí, které se odehrály v dané místnosti pomocí hologramu. Když se však záběr zpomalí, objeví se na obraze trojice Bender, Fry a profesor Farnsworth ve futuristickém vozidle, což naznačuje, že v nějakém časovém bode tam tyto postavy skutečně byly. Jde o odkaz na sedmou epizodu šesté série Futuramy, v níž trojice nechtěně cestuje v profesorově stroji času miliardy let do budoucnosti až na konec vesmíru, jak ho známe. Stroj sice není schopen cestovat zpět, ale naštěstí jsou záhy svědky nového velkého třesku a vzniku identického vesmíru. Fanoušci okamžitě začali považovat všechny odkazy z této části za nezpochybnitelný důkaz. Například scéna z roku milion a půl, kdy je lidstvo zotročeno superinteligentními žirafami, má v Disenchantment svůj odkaz jako trofej tohoto zvířete s korunou na hlavě.

Že je seriál satirou na striktně středověkou fantasy, si můžete myslet jen do devátého dílu druhé série, kdy Bean objeví Steamland. Steampunkový svět, využívající technologii parních strojů, svou civilizační vyspělostí daleko předčí Království snů. Matt Groening očividně miluje foreshadowing, takže se vzducholoď objeví v záběru hned v pilotní epizodě, když se Bean snaží utéct od svých ženichů. V epizodě Elektrická princezna se naše hrdinka seznámí s mužem jménem Sky Gunderson. Zní vám to jméno povědomě? Mělo by, protože tento článek je sponzorován Gundersenovými ořechy

Ale možná není náhoda, že Sky vypadá trochu jako mladý profesor Farnsworth, protože má podobné zvyky. Když Bean prohledává jeho vzducholoď, najde zásuvku s dráty roztříděnými podle velikosti. Sbírka je naprosto totožná s tou, kterou se chlubí profesor. Skyova firma Gunderson Airships shodou okolností sídlí na Farnsworthově bulváru a dokonce vlastní model lodi Planet Express, kterou profesor navrhl. 

Na základě spojení Futuramy a Disenchantment, tedy světa magie a vědy, se na internetu objevila ještě divočejší teorie, že profesor Farnsworth je ve skutečnosti nejen vědec, ale také čaroděj. Mnozí vychází především z matoucí a velmi nejasně vymezené hranice mezi vědeckými postupy a profesorovou fantazií, pokud jde o vynálezy jako Čichoskop nebo Cokdybytor.

Jistě, mnohé z těchto odkazů jsou jen zábavné vsuvky, které nic neznamenají, ale samotná existence Steamlandu dokazuje, že Království snů je vlastně jen jedno město, ne celá země. Internetoví badatelé proto spekulují, že po prvním pádu civilizace, který vidíme v pilotní epizodě Futuramy, zůstalo království zaseknuto v dobách temného středověku. Silně náboženský vliv mu totiž nedovolil vyšplhat se po vývojové větvě tak, jako se to podařilo Steamlandu. 

Tyto teorie nejsou vůbec nepravděpodobné, když si uvědomíme s jakým cílem vznikla Futurama - vyvolat internetovou diskuzi. Navíc si všichni pamatují slavný moment forshadowingu, kdy ve scéně Fryova pádu do kryokomory vidíme stín Diblíka. Tvůrci pak čekali celé čtyři sezóny, aby vysvětlili jeho zásah do osudu oblíbeného poslíčka. Takže všechny detaily, kterých si všimneme v pozadí, mohou později odhalit něco důležitého. Groeningova náklonnost k tomuto promyšlenému, ale nesmírně "šifrovanému" vyprávění se v minulosti potvrdila již vícekrát. Tvůrci totiž nepřestávají převracet naše očekávání. 

Na osmé sérii Futuramy se pracuje a pokud jde o Disenchantment, budeme doufat, že nebude muset bojovat o přežití jako kdysi Futurama. Rok se pomalu chýlí ke konci a já doufám, že i ten příští bude bohatý na tituly, které bude možné pomyslně pitvat. Dejte mi vědět v komentářích své teorie týkající se těchto dvou populárních sérií.