Lukáš Vavrečka je ten typ autora, který se nespokojí s psaním jednoho nebo dvou stejných žánrů. Z jeho repertoáru můžeme znát například báseň ze sbírky pardubických autorů Chuťovky k pivu, steampunkový sci-fi román Mesopotamis a také detektivky, například Dej holce jméno. Jak sami vidíte, pro nás fanoušky popkultury kromě toho jednoho sci-fi nic moc. Je tu však nový autorův projekt, který by nás určitě mohl uspokojit.

Každý z nás má trochu rád steampunk. Co byste ale řekli na detektivní thriller z alternativní historie, který je plný vynálezů od Nikoly Tesly. Tímto projektem je přesně nová kniha od Lukáše Vavrečky s názvem Tesla Noir, jejíž vydání má na starosti brněnské nakladatelství HOST.

Příběh nás zavede do New Yorku roku 1936. Všude se míhají světla elektromobilů a vysoko nad vozovkou projíždějí vlaky na nadzemní magnetické dráze. Střechy domů jsou plné hučících transformátorů a plazmové kanály zásobují město elektrickou energií.

V tomto světě žije i mladý reportér Jamie Collins. Ten je proti své vůli zatažen do vyšetřování, které začíná v hotelovém pokoji číslo 3327. V tomto apartmánu žil a ztratil se z něj světoznámý vynálezce a vizionář Nikola Tesla. Na místě činu se na podlaze najdou jen tři spálená těla.

Neuplyne ani moc dlouhá doba, než Collinsovi dojde, že i jemu hrozí smrtelné nebezpečí. „Společně se svéráznou a emancipovanou Lilly Kolbenovou přichází na to, že případ je složitější, než se zpočátku zdálo. A mohlo by být ještě hůř — pokud se posledního Teslova vynálezu zmocní tajuplný nepřítel.“

Námět vypadá velmi dobře, teď je však otázkou, jestli samotné zpracování bude pro čtenáře čtivé a zajímavé. Pokud vás kniha Tesla Noir zaujala, už teď ji můžete zakoupit na eshopu nakladatelství HOST. V nejbližší době se určitě objeví i na pultech větších knihkupectví.