Jeffrey Scott VanderMeer je oblíbeným americkým spisovatelem fantastiky a i jiných žánrů, který publikoval svou první práci Night Prayers v magazínu Ourobos již v roce 1986. Mezi jeho nejoblíbenější díla můžeme zařadit povídkovou scifi/fantasy knihu Veniss Undeground z roku 2003, anebo scifi románovou trilogii Jižní Zóna z roku 2014. V roce 2009 napsal scifi/fantasy detektivní román Finch, který má na webu Good Reads velice slušné uživatelské hodnocení, jenž se drží na hranici 4 hvězd z 5.

Tento autor má v Česku vydán vcelku velký počet knih, ale román Finch ještě nikdy nevyšel. Tohoto problému se ujalo známé nakladatelství Argo, které připravuje tuto detektivku v českém překladu a dočkat bychom se jí měli již velice brzy. Uvidíme, jak si bude stát u českých a slovenských čtenářů, nicméně jen námět a zasazení vypadá velice zajímavě.

Hlavní postavou je detektiv John Finch, který žije ve městě Ambra. Toto město není však ledajaké, protože je okupováno a zároveň terorizováno tajemnými bytostmi z podzemí, kteří se nazývají "šeďáci". Anarchie se začíná stále více rozrůstat, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech a povstalecké síly jsou silně demoralizovány. Lidští zrádci, kteří se nazývají parciálové, kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele.

John Finch má jednoduchý úkol, který mu přikázal šeďácký nadřízený. Vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. Vyšetřování se začne silně komplikovat, detektiv narazí na krajně podivné události a je nucen připomenout si svou minulost, kterou musel pečlivě chránit. Navíc se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. "Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí… "

Jak sami vidíte, popis děje nevypadá vůbec špatně. Uvidíme však, jak se s tímto tématem popasoval sám autor. Námět může být sebelepší, ale realizace může pokulhávat. Jak Finch dopadne se dozvíme nejspíše 11. června/júna tohoto roku, kdy by se tento román měl objevit na pultech obchodů. Uvidíme však, jestli to nakladatelství Argo stihne, protože v poslední době odkládalo velký počet titulů z jejich edičního plánu.