Jestli si vzpomínáte na první román ze světa Stranger Things s podtitulem Temný experiment, který u nás vyšel v roce 2019, tak si asi vybavíte i to, že se toto dílo úplně nepovedlo podle představ většiny fanoušků. Prequelový román se odehrával v roce 1969, pár let před událostmi seriálu a věnoval se tajnému vládnímu experimentu ve Státní laboratoři doktora Hawkinse. Tato kniha je fanoušky seriálu označována jako kalkul pro vydělání více peněz kvůli známé značce.

V nejbližších dnech se ale objeví další román ze světa Stranger Things s podtitulem Temnota na okraji města. Na této knize již nepracovala autorka první dílu Gwenda Bond, ale novozélandský autor Adam Christopher, který má za sebou pár dílů knižní adaptace videohry Dishonored. Uvidíme tedy, jak dílo dopadne.

Píše se rok 1984 a policejní náčelník Jim Hopper chce jen prožít klidné Vánoce s Eleven ve městě Hawkins. Jeho adoptivní dcera však vytáhne ze sklepa starou krabici s nápisem New York a začne mít všetečné otázky. Proč Hopper před několika lety odjel z Hawkinsu? Co je to ten "Vietnam"? Proč se nikdy nezmínil o New Yorku? I když by raději čelil samotným zlým nepřátelům, než aby vytahoval svou minulost, rozhodne se říct pravdu. Pravdu o jisté události v New Yorku, pravdu o velkém případu, který vyšetřoval před tím, než se vše změnilo.

Vyprávění se přesune do New Yorku roku 1977. V létě se Hopper vrací z Vietnamu, aby začal nový a klidný život. Má malou dcerku, skvělou pečující manželku a čerstvou práci detektiva NYPD. Jeho návrat nemohl být lepší. Bohužel se však znenadání objeví záhadní federální agenti, kteří se zmocní složek o brutálních a nevyřešených vraždách. Hopper se rozhodne vzít věci do vlastních rukou. Riskuje však všechno co má, jen aby odhalil pravdu.

Jak sami vidíte, shrnutí anotace knihy vypadá vcelku zajímavě, zápletka je trochu klišé, ale knižní série Stranger Things by si mohla zlepšit tímto dílem reputaci. Temnota na okraji města by měla být k dostání od 5. května/máje. Vydání má na starosti nakladatelství Fobos, stejně jako u předchozí knihy.