Nejistota z toho, zda se deskovka na motivy Zaklínače, nesoucí název The Witcher: Old World, dočká české lokalizace, byla konečně zapuzena. O slovo se totiž přihlásilo české deskoherní vydavatelství Blackfire Games, které dnes oznámilo, že se The Witcher: Old World dočká české lokalizace.

Navíc hra půjde v českém jazyce podpořit již během kickstarterové kampaně, takže se můžete těšit na veškerý obsah, včetně exkluzivit, pokud tedy nějaké budou, v češtině. Pokud se vám ale nechce investovat do něčeho, co vám dorazí nejdříve po roce a raději si počkáte na finální produkt, Blackfire Games budou mít k dispozici jak klasickou verzi hry, tak i tu vylepšenou o hromadu plastu.

Kromě toho, že jsme se dočkali oznámení české verze hry, tak v průběhu posledních týdnů Go on Board postupně zveřejňovalo informace o jednotlivých zaklínačích, za které si v připravované deskovce budeme moci zahrát.

Jako první byl představen zaklínač ze Školy kočky. Jedná se o školu, která byla založena skupinou vzpurných zaklínačů, kteří chtěli vylepšit proces mutace. Ve svých bývalých školách tohoto cíle nemohli dosáhnout, a tak je opustili a založili školu vlastní. Většinou se jedná o zaklínače s výbušnou a nevyrovnanou povahou, kteří se klidně nechávají najímat jako špióni a zabijáci.

Po zaklínačích ze Školy kočky přišli na řadu ti ze Školy zmije. Ti vás dokáží zaskočit svými nepředvídatelnými pohyby a velkou znalostí všelijakých jedů. Na rozdíl od zaklínačů z ostatních škol využívají k boji rovnou dvě čepele. Navíc jejich prací není zabíjet pouze nestvůry, jelikož za dobrou cenu se postarají o lidi i nelidi.

Jako třetí byla představena škola samotného Geralta z Rivie, kterou není žádná jiná, než Škola vlka. Tihle zaklínači mají své sídlo na hradě Kaer Morhen, který se nalézá na skrytém místě v Kaedwenu. Jedná se o zaklínače, kteří jsou velmi zkušenými šermíři. Za pomoci svých dvou mečů, jednoho stříbrného a jednoho ocelového, si zvládnout poradit jak s monstry, tak i s lidmi.

Jako další jsou tu zaklínači ze Školy gryfa. Tito zaklínači sídlí v lese Kaer Seren, který dříve patřil mocnému mágu se jménem Alzur, tedy samotný tvůrce prvních zaklínačů. Jedná se o ty neušlechtilejší zaklínače ze všech, jelikož se drží rytířských hodnot a učí své studenty správnou etiketu. Jejich bojový styl kombinuje šerm a magii. Není od věci říct, že se jedná o nejváženější zaklínače ze všech.

Pátou a zároveň poslední představenou školou je Škola medvěda. Jedná se o zaklínače, kteří jsou známí svojí výdrží a vytrvalostí. Jsou také velmi nezávislí, takže na skupinu zaklínačů ze Školy medvěda jen tak nenarazíte. Ovšem jedná se o velice zdatné šermíře, kteří si dokáží poradit téměř ve všech situacích, a to i proti většímu množství nepřátel.

Figurky vypadají opravdu pěkně. Jsou hodně detailní a pokud takhle budou vypadat i v reálu, minimálně na pohled by se mohlo jednat o opravdu povedenou deskovku. Už v tuhle chvíli bych se ale nebál říct, že se bude jednat o lepší počin, než byla poslední deskovka na motivy Zaklínače.

Ta měla nudné herní mechaniky, které vedly k tomu, že jakmile jste nebyli na řadě, prostě jste jen čekali než si ostatní odjedou svoje, a pak jste zase pokračovali. Téměř nulová interakce mezi hráči spojená s nevyvážeností postav dělala ze Zaklínač dobrodružná hra dost podprůměrnou deskovou hru, která se, kdo ví proč, v tuhle chvíli na bazarech prodává za někdy i trojnásobek své původní ceny.

Přečtěte si také: CD Projekt zvažuje licencování Zaklínače a Cyberpunku vývojářům mobilních her

Můžeme jen doufat, že Łukasz Woźniak zvládne stvořit něco lepšího. Ovšem než se nám to povede zjistit, ještě si chvilku počkáme, jelikož hra vyjde až v druhém kvartálu roku 2022. Nějaký pohled na hru se nám ale přesto dostane v průběhu kampaně, která započne na serveru Kickstarter někdy v průběhu května/máje letošního roku.