Filmová série Rychle a zběsile se blíží ke konci. Tedy možná. Ale i kdyby to byla pravda, tak se k němu bude patrně valit úmorně pomalým tempem. V první řadě si ale musíme vysvětlit, jak to vlastně s tím desátým dílem je.

Příští týden vstoupí do kin díl Rychle a zběsile 10, jenž v originále nese název Fast X. Na film následně naváže ještě další díl, který sice zatím nemá český název, ale kdyby se jmenoval „Rychle a zběsile 11“, bylo by to trochu zavádějící. Původním úmyslem bylo totiž Rychle a zběsile 10 rozdělit na dvě části, které by sloužily jako finále pro celou sérii.

Nyní se k nám ale dostaly zprávy o tom, že desátý díl možná nakonec nebude rozdělený pouze na dvě části, ale rovnou na tři. Vin Diesel pro server Fandango uvedl, že původním úmyslem bylo sice rozdělit finální díl na dva filmy, ale když nadcházející snímek zhlédli představitelé ze studia Universal, tak prý tvůrce požádali, zda by nakonec nemohli snímek rozkrájet hned na tři kousky.

Z Rychle a zběsile 10 by tak v podstatě mohla být filmová trilogie. Že vám to zní absurdně? V tom případě to ke slavné filmové sérii sedí, ne? 

Samozřejmě je ale nutné podotknout, že ještě není nic oficiální. Informaci o tom, že desátý díl bude skutečně rozdělený na tři části, které odvypráví jeden velký příběh, bude muset hlavně potvrdit také studio Universal, které vyjádření Diesela odmítlo komentovat. Samozřejmě se může jednat o nějaký propagační trik, který má k filmu upoutat více pozornosti, ale upřímně by nás takovýto krok příliš nepřekvapil. Obzvlášť už jen s ohledem na to, kolik dílů filmová série od roku 2001 vyprodukovala.

V nadcházejícím desátém díle se každopádně Dom (Diesel) střetne s padouchem jménem Dante (Jason Momoa), který se Domovi a jeho rodině chce pomstít za smrt jeho otce Hernána Reyese, hlavního padoucha z Rychle a zběsile 5 (2011). Celých 12 let tak Dante spřádal ďábelský plán, jehož cílem bylo Doma a jeho nejbližší řádně srazit na kolena.

A pozor! Podle posledních informací se také zdá, že do desátého dílu (respektive do jeho první části) se vrátí jedna velká postava z předešlých filmů. Tou se má stát… Luke Hobbs, kterého si opět zahraje Dwayne Johnson. Což je poměrně zajímavé, protože ještě na začátku minulého roku herec prohlašoval, že se sérií definitivně skončil. Navíc nebyl úplně zadobře s Vinem Dieselem, kterého během natáčení předchozích dílů nemohl vystát. Je snad možné, že oba dva herci si už podali ruku na usmířenou? A znamená to, že ho uvidíme i v příštím filmu/filmech? Ať už to bude jakkoliv, Luke Hobbs by se podle všeho měl objevit v potitulkové scéně. 

První část desátého dílu natočil Louis Leterrier, který by měl zrežírovat i část druhou. Ta už má na palubě své scenáristy, jmenovitě Christinu Hodson (Birds of Prey) a Orena Uziela (22 Jump Street).

V první části desátého dílu se také objeví Jason Statham jako Deckard Shaw, Michelle Rodriguez jako Letty, Nathalie Emmanuel jako Ramsey, John Cena jako Jakob, Sung Kang jako Han, Tyrese Gibson jako Roman, Ludacris jako Tej, Jordana Brewster jako Mia, Helen Mirren jako Queenie, Brie Larson jako Tess a Charlize Theron jako Cipher.

Oficiální premiéra první části desátého dílu je stanovená na 18. 5. 2023.