Fanoušky filmů Rychle a zběsile nedávno zaskočila poměrně šokující zpráva. Režisér Justin Lin, který je jedním z veteránů celé známé filmové série, nakonec nenatočí nadcházející první část desátého dílu, jenž ponese název Fast X. Oficiální twitterový účet filmové značky zveřejnil režisérovo oznámení, které zní následovně:

,,S podporou Universalu jsem učinil těžké rozhodnutí odstoupit z pozice režiséra pro Fast X a zůstat u projektu pouze jako producent. Během deseti let a pěti filmů jsme měli tu možnost natáčet nejlepší herce, nejlepší kaskadérské kousky a ty zatraceně nejlepší automobilové honičky. Z osobního hlediska, jakožto dítě asijských imigrantů, jsem hrdý na to, že pomáhám budovat nejrozmanitější značku ve filmové historii. Navždy budu vděčný všem úžasným hercům, štábu a studiu za jejich podporu. A i za to, že mě přivítali do Rychlé a zběsilé rodiny.“

Oznámení je o to více překvapující z toho důvodu, že produkce desátého dílu začala už minulý týden. Co tedy za režisérovým odchodem stálo? 

To se bohužel stále ještě neví. Stejně tak není známo, kdo filmaře v jeho roli nahradí. Justin Lin byl každopádně součástí série opravdu dlouhou dobu. První film, který pro slavnou sérii natočil, byl díl Rychle a zběsile: Tokijská jízda, jenž vyšel v roce 2006. Následně se do role režiséra vrátil i pro díly Rychlí a zběsilí, Rychle a zběsile 5, Rychle a zběsile 6 a Rychle a zběsile 9, který v kinech minulý rok vydělal až 726 milionů dolarů. Je ale taktéž například zodpovědný za natočení snímku Star Trek: Do neznáma, jenž vyšel v roce 2016. 

Lin ale bude pro desátý díl vykonávat funkci jednoho z producentů, tudíž možná se jeho vize pro údajně poslední dobrodružství Doma Toretta (Vin Diesel) úplně nevytratí. To se necháme překvapit. Stejně tak si budeme muset počkat na to, kdo vlastně místo Lina nakonec usedne na režisérskou židli.

Do desátého dílu se také vrátí herci jako Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana BrewsterSung Kang. Série taktéž přivítá nováčky, mezi které patří Jason Momoa, Daniela Melchior a Brie Larson.

Oficiální premiéra pro Fast X je stanovená na 18. 5. 2023.