DC Comics nám jako superhrdinský velikán v čele spolu s Marvel Universe může nabídnout spousty různorodých superhrdinů. Každý zná Batmana, Supermana, Flashe a Wonder Woman, ale pamatujete si i na Dicka Graysona? Reálné jméno většina z vás nemusí znát, ale pokud ho zmíníme jako Batmanova pomocníka, Robina, už asi budete vědět. Dick Grayson, kterého tedy můžete znát jako Robina a nebo v pozdějším věku jako superhrdinu Nightwinga, je velice důležitou postavou v DC univerzu a objevil se již v roce 1940 v sešitu Detective Comics #38.

Na oslavu jeho 80. výročí si americký scénárista Michael Moreci (The Plot, Dishonored) a kreslíř Sas Milledge (Mimon, Buffy the Vampire Slayer #7) připravili origin grafickou novelu The Lost Carnival o životě Dicka Graysona předtím, než jeho rodinu postihla velká tragédie. Z časů, kdy byl Dick akrobatem v Halyho cirkusu. Dílo má navíc zajímavou retro stylizaci.

Halyho cirkusje dávno za zenitem a není tak oblíbený, jako býval v minulosti. Stále má ale jednu skvělou atrakci, na kterou lidé chodí, a to the Flying Graysons, rodinu talentovaných akrobatů na hrazdách, které vévodí mladý atlet Dick Grayson. On však nemá rád trávení celého léta v cirkusu, protože v toto roční období dělá své kousky před malým publikem, a to mu připadá zbytečné.

Jednoho dne se v blízkosti cirkusu otevře konkurence, the Lost Carnival, která začne přebírat zbývající zákazníky Halyho cirkusu. Dicka začne lákat tajemná záře z této nové atrakce a rozhodne se jí prozkoumat. Netuší však, že za touto atrakcí stojí starodávné síly. Seznámí se s tajemným majitelem Lucianem. Na Dicka spadá velké rozhodnutí, má zůstat věrný své cirkusové rodině, nebo má svěřit budoucnost novým a tajemným společníkům.

Jak toto vše dopadne se čtenáři dozvědí již 5. května/máje tohoto roku. Komiks je zatím určený pouze pro americký trh, ale jelikož se jedná o velký komiks od DC, věříme, že nějaký český nakladatel určitě zaplatí za autorská práva a vydá toto retro stylizované dílo i u nás. Na to si však budeme muset ještě chvíli počkat.