Chlast, lehké děvy, nadávky, násilí, krev, černý humor, tvrdá muzika a zase chlast. Takhle by se dala definovat komiksová série Lobo se stejnojmenným antihrdinou v hlavní roli. Jedná se o lovce lidí mimozemského původu z DC univerza, který holduje alkoholu a cigaretám. Je velmi drsný, silný, sobecký, vtipný, ale také svým způsobem velmi čestný. Není tedy pochyb, že je jedním z nejoblíbenějších antihrdinů ze světa DC Comics.

Poprvé se objevil v komiksu Omega Men #3 v roce 1983 a za jeho vznik můžeme poděkovat Rogeru Sliferovi (Batman) a Keithu Giffenovi (Nexus). Od té doby se objevil v několika sériích (například Justice League) jen jako hostující postava. Své vlastní minisérie s názvem Lobo: The Last Czarnian se dočkal až v roce 1990.

V Česku to bylo s vycházením trošku složitější, protože již zmiňovaná první minisérie vyšla ve formě svazku až v roce 2011. Jednoduše řečeno byl první knihou u nás druhý svazek v pořadí s názvem Lobo se (z)vrací , který byl vydán nakladatelstvím CREW v roce 2004. Z pohledu recenzí se jedná o nejlepší knihu s Lobem v hlavní roli, která u nás byla vydaná. Není tedy pochyb, že už byla několik let vyprodaná a nešla sehnat.

Nakladatelství CREW se tudíž rozhodlo na přání fanoušků vydat tento svazek znovu, ale nedá se říci, že se jedná pouze o dotisk. Český překlad od Pavla Dorta zůstal stejný, ale Lobo se (z)vrací se dočkal například nového cover artu, který je vyvedený na jedničku. Samotný obsah se ale nemění:

„Lobo je mrtvý! Všemi milovaný lovec lidí a masakrátor konečně zaklepal kanadama a odebral se do věčných lovišť. Přesně řečeno do Nebe, kde ho čeká hraní na harfu, pobíhání v noční košili a všeobjímající láska. Prostě humus. Je jasné, že tohle si Lobo nemůže nechat líbit a tak netrvá dlouho a nastolí v Nebi opravdové Peklo. Co na tom, že všichni už jsou mrtví a tudíž nemůžou zemřít - on s vykopnutou páteří nemá věčný život tu pravou šťávu.“

Přečtěte si také: Joker od DC jako žena? Ano!

Pokud vás komiksový svazek Lobo se (z)vrací zaujal, můžete ho již zakoupit na eshopu nakladatelství CREW s menší slevou, protože se v prodeji objevil už před několika dny. Navíc se zde nachází i krátká ukázka. Pokud máte rádi akci, černý humor a nekorektní zábavu, tento komiks je střižený přímo pro vás.