Každý, kdo se chce považovat za filmového fanouška, by měl za život vidět alespoň jeden film od legendárního režiséra Davida Lynche. Nebo případně alespoň vynikající seriál Městečko Twin Peaks. Unikátní, geniální a svým způsobem i bizarní režisérův styl je zjevný i v jeho filmové adaptaci slavného sci-fi románu Duna od Franka Herberta. A pokud jste posledních několik let nestrávili někde v jeskyni, tak dobře víte, že to není jediná filmová adaptace, která spatřila světlo světa. Minulý rok jsme se dočkali i filmové verze od Denise Villeneuva, která navíc zabojovala na letošních Oscarech. Lynchova Duna se však příliš vřelého přijetí nedočkala. 

V první řadě byla Duna od Davida Lynche komerční propadák. Z rozpočtu 40 milionů dolarů vydělala pouhých 30 milionů. A i přestože si jeho verze vytvořila poměrně velkou fanouškovskou základnu, kritici snímek v roce 1984 spíše shazovali. Ani sám Lynch není ze snímku příliš spokojený. Zajímavé proto je, že během nedávného rozhovoru pro The A. V. Club režisér projevil zájem o přepracování jeho verze Duny. Lynch tak přiznal, že byl z finálního střihu vyloženě „deprimovaný a znechucený“, přičemž ho považuje za jedno velké a smutné selhání.

,,Lidé mi říkali: ´Nechceš se vrátit a trochu si ještě pohrát s Dunou?´ Já jsem z ní byl tak deprimovaný a znechucený. Musím ovšem říct, že mě bavilo se všemi pracovat, byli opravdu fantastičtí. Rád jsem v Mexiku pracoval se všemi herci a se štábem. Líbilo se mi všechno kromě toho, že jsem neměl pořádný finální střih.

,,Ale celé to pro mě bylo jedno velké a smutné selhání. A kdyby se naskytla možnost se k Duně zas vrátit, inu, možná bych tak skutečně učinil.“

Lynchova ochota přepracovat Dunu je pozoruhodná především z toho důvodu, že v minulosti režisér něco takového odmítal. Údajně mu onu možnost mohlo poskytnout i vydavatelské studio Universal. Nyní se ale zdá, že slavný tvůrce Modrého sametu konečně začíná měnit názor. Nutno dodat, že určité rozšířené verze na Dunu opravdu vznikly, nicméně Lynch se na jejich tvorbě nijak nepodílel. Ale i když zní představa finálního sestřihu přímo od slavného režiséra lákavě, Lynch zároveň i přiznal, že k ní pravděpodobně už nikdy nedojde. Ale kdo ví...