Mnoho fanoušků novodobé filmové série Star Trek, kterou odstartoval snímek z roku 2009 od J. J. Abramse, si před několika měsíci oddechlo poté, co vyšlo najevo, že čtvrtý díl je konečně na cestě. Zdá se ale, že na celém projektu visí nějaká strašlivá kletba, protože se zase dostal do komplikací. Původně se zdálo, že Star Trek 4, jehož produkce by měla začít už za několik měsíců, natočí Matt Shakman, režisér marvelovského seriálu WandaVision. The Hollywood Reporter však informoval o tom, že nic takového už neplatí. Shakman čtvrtý Star Trek opouští, aby se mohl vrátit do marvelovských vod, přesněji pro připravovanou MCU verzi Fantastické čtyřky. Studio Paramount tak oznámilo následující:

,,Matt Shakman je neuvěřitelně talentovaný filmař a je nám líto, že načasování nebylo v souladu s tím, aby režíroval náš nadcházející Star Trek. Jsme vděční za jeho četné příspěvky a nadšení z kreativní vize pro tuto další kapitolu. Těšíme se, až ji přineseme publiku po celém světě.“

Star Trek 4 má jít do kin 21. 12. 2023. A pokud má tento den premiéry platit i nadále, Paramount bude muset za Shakmana najít co nejdříve náhradu. Jinak hrozí, že snímku se nakonec dočkáme až někdy v roce 2024. Zcela původně měl být čtvrtý Star Trek o cestování časem, kdy se James T. Kirk (Chris Pine) setká se svým zesnulým otcem (Chris Hemsworth), nicméně jelikož oběma hercům příliš nevoněla finanční odměna, plus Hemsworthovi se ani nelíbil samotný námět, přípravy na film musely být pozastaveny. O nový scénář se každopádně postarali Josh Friedman a Cameron Squires, ovšem přesné dějství filmu zatím není známo.

Radovat se každopádně mohou fanoušci Fantastické čtyřky. Její připravovaný reboot, který údajně nebude žádný origin story, totiž zahájí šestou fázi MCU, přičemž mnozí doufají, že se konečně dočkají úctyhodné filmové adaptace slavné bandy komiksových hrdinů. Stále však nevíme, kdo přesně populární hrdiny ve filmu ztvární. Ale na to všechno je snad ještě čas. 

I Fantastická čtyřka se trápila s trably ztráty režiséra. Kvůli kreativním neshodám opustil na jaře celý projekt Jon Watts, který je tvůrcem spider-manovské MCU trilogie s Tomem Hollandem. Na jeho místo tak přichází Shakman, necháme se proto překvapit, kam jeho vize celý reboot zavede.

Fantastické čtyřky bychom se v kinech měli dočkat až 7. 11. 2024.