Snad každý fanoušek tabletop RPG, neboli stolních her na hrdiny, už někdy slyšel o Critical Role. Toto americké uskupení dabérů a herců pod vedením Matthewa Mercera nás už od roku 2015 baví svými streamovanými dobrodružstvími ve hře Dungeons and Dragons. Mají za sebou více než 200 epizod odehrávajících se ve fiktivním světě jménem Exandria, který byl vytvořen Mercerem a v březnu tohoto roku se dokonce dočkal tištěného i digitálního vydání jako oficiální modul pro D&D páté edice.

Přečtěte si také: The World of Critical Role - Od skromných počátků až k obrovské současnosti

Společnost Critical Role nedávno oznámila rozšíření jejich portfolia o další položku - vlastní vydavatelství deskových her Darrington Press, nesoucí jméno po Taryonu Darringtonovi ze skupiny Vox Machina, se kterou jsme se mohli setkat v jejich první kampani. Ve vedení vydavatelství figuruje Ivan Van Norman v pozici ředitele a Matthew Mercer jako kreativní ředitel. Pro rok 2021 oznámili rovnou čtyři hry, které by měly vycházet zhruba po čtvrt roce a některé z nich jsou tematicky situované do již zmiňovaného světa Exandria. Pojďme se na ně společně podívat.

UK’OTOA

V prvním čtvrtletí se můžeme těšit na hru, jejíž název je fanouškům Critical Role povědomý. Jedná se o patrona warlocka Fjorda, který je vyobrazen jako obrovský had s hromadou očí po celé své délce a je také titulován jako “Leviathan Lord” nebo “The Great Leviathan”. V této hře se hráči ujímají rolí námořníků, kteří se snaží přežít na rozbouřeném moři a uniknout ze spárů tohoto obřího leviathana.

Hra je koncipovaná pro tři až pět hráčů s herní dobou mezi 30 a 45 minutami. Hra je označena jako polo-kooperativní taktická hra a podle snímků s herním materiálem bude jako hlavní “engine” této hry sloužit balíček karet, podle kterého se budou figurky hýbat po desce s hexagonovými poli. Za herním designem hry stojí Jeb Haven, který má na kontě deskoherní tituly “Burrows”, “Zodiac Clash” a “Mother Sheep”. Hra bude stát 29.99 USD.

CRITICAL ROLE ADVENTURES

Jak již název napovídá, hra pro druhé čtvrtletí bude dobrodružná kooperativní hra, ve které budete moci hrát za samotné postavy z dobrodružné skupiny Vox Machina. Hra by měla být navržena v tzv. “Legacy” stylu, což znamená, že po každém odehrání se hra drobně obmění, ať už přelepením hracího plánu, přidáním nebo ubráním dalších kartiček apod. Hra je zatím ve vývoji a nebylo zveřejněno mnoho informací, dovolím si ale odhadnout, že půjde o naditou krabici plnou kartiček, figurek, žetonů a dalšího materiálu ve stylu Talismanu, či jiných podobných her. Autoři také slibují knížku s příběhy, která by měla doprovázet epické souboje a rozvíjet příběhy jednotlivých postav či skupiny jako celku.

SYNDICULT

Třetí hra, kterou vydá Darrington Press je zasazena mimo Exandrii, ve které se odehrává příběh obou předchozích her. Zatím není známo mnoho informací, ale za jejím herním designem stojí samotný Mercer. Hra by měla být založená na roleplayi, hráči budou hrát za zločinecké organizace a různými intrikami soupeřit o moc.

GUARDIANS OF MATRIMONIA

Poslední z oznámených her je Guardian of Matrimonia, kooperativní karetní hra, kde hráči společnými silami porážejí balíček plný monster za pomoci svých předpřipravených balíčků. Pokud jednomu hráči dojdou karty, všichni u stolu prohrávají. Pokud dojdou karty příšer, vítězství si připíší hráči.

Darrington Press si pro nás připravili hromadu zajímavých her a můžeme doufat, že tyto hry budou dostatečně zábavné a nepůjde jen o “obyčejné” hry s nálepkou populární značky. Osobně se dost těším na karetní Matrimonii se zajímavým konceptem a Critical Role Adventures, která (doufám) bude dobrodružná řežba ve stylu Talismanu s doprovodnými příběhy, jako má například deskové zpracování This War of Mine. Nezbývá než čekat a těšit se, jak se tyto hry vyvrbí.