Patříte-li ke stejné kastě but-hurtů jako já, zhrzené z toho, jakým směrem se vydal příběh značky Assassin’S Creed a kolik věcí zůstalo nevysvětleno – a to zejména v její dějové lince současnosti – mám pro vás dobrou zprávu! Nedávno totiž vyšel finální díl třídílné komiksové série Assassin’S Creed: Vzpoura, která se věnuje zejména dění okolo Phoenix projektu.

Veledůležité záležitosti, které se templářští vědci, včele s Álvarem Gramáticou, věnují už někdy od AC: Unity. A na který se po Syndicatu tak nějak úplně zapomnělo. Naštěstí je AC transmediální značka, a tak může k dolepování těhle děr používat kromě her třeba i knihy a komiksy.

U nás zatím vyšly dvě série - jedna naprosto děsná, která nese strohé označení Assassin’s Creed (název naráží na souběžně vydávanou sérii Templars, která se odehrává ve stejnou dobu, jen je z pohledu templářů, ale u nás bohužel nevyšla). Ta funguje hlavně pro představení nové hlavní postavy Charlotty de la Cruzové. Vytváří ji historii, motivaci a vhodí pár známých, čímž naváže na nevysvětlené události ze hry.

Samotnému Phoenix projektu se věnuje až navazující třídílná série Assassin’S Creed: Vzpoura, která je naopak úplně bravurní. Je z ní cítit prapůvodní DNA značky, ale zároveň vybředává ze zaběhlého stereotypu Asasíni vs. Templáři, protože na hřiště přichází nový hráč. Respektive ona je na něm Juno už od doby, kdy jí Desmond ve třetím díle vypustil, ale teď se konečně po letech spřádání plánů pouští plně do akce.

Na krutopřísnosti série přidává i fakt, že jednou z hlavních postav je tu Juhani Otso Berg, týpek tak hustej, že ho potajmu nosí na pyžamu i Chuck Norris. A objeví se zde i Desmondův syn. Toho si D upletl ještě v době svého bouřlivého života barmana a kterého templáři vyhmátli na jedné ze svých klinik. Má totiž v DNA přes 90% něčeho, co zajímá všechny zmíněné frakce.

Sečteno podtrženo, pokud jste vášniví fanoušci značky a z nějakého důvodu ještě nemáte přečteno, vřele doporučuji! A pokud máte guláš ve všech těch postavách a událostech, tak nedávno vyšla publikace Průvodce světem, kde to máte pěkně shrnuto.