Na začátku června proběhl první ročník Geekedweeku, pod záštitou streamovací platformy Netflix, která zde představovala své největší hity. Největším tahákem měla být druhá sezóna seriálu Zaklínač, ale z ní jsme dostali pouze kraťoučkou ukázku zaměřenou na Ciri a oznámení, že během července proběhne oficiálně první WitcherCon, který propojí dvě nejvýznamnější Zaklínačské divize novodobé historie. Myslíme tím samozřejmě hry a seriál. Což je vlastně trochu překvapivé, protože seriálový Zaklínač se chtěl držet od toho herního co možno nejdál. Jedná se totiž o knižní adaptaci, ale na druhou stranu sám Henry Cavill si pro svého Geralta vzal inspiraci právě z her. O Cavillovi je známo, že je vášnivým hráčem videoher a Witcher od CD Projekt RED je jeho oblíbená série. 

Tak jako tak devátého a desátého července budou mít všichni fanoušci možnost zdarma sledovat WitcherCon na platformě Twitch.tv a YouTube. Program bude opravdu nabitý, a to především z hlediska nejrůznějších panelů, které vás podrobně provedou světem Zaklínače. Ty jsou koncipovány tak, aby vám prozradili zajímavé informace o všech projektech nesoucích značku Witcher. Těšit se tak můžete na plejádu herců v čele se samotným Henry Cavillem, kteří se podělí o své dojmy jak z první, tak z druhé řady seriálového Zaklínače. Řeč samozřejmě přijde i na Zaklínače, za kterým stojí polská videoherní společnost CD Projekt RED. Toto jsou dva největší taháky celého conu, a i když je oficiální line-up jednotlivých dní již venku, tak si v následující části neodpustíme nejednu spekulaci, která by podle nás WitcherCon udělala ještě atraktivnějším a zajímavějším.

UNIVERSUM ZAKLÍNAČE NA NETFLIXU

Hlavním chodem v celém menu určitě bude seriál Zaklínač a jeho druhá série. Dočkáme se plnohodnotného traileru? Netušíme, ale jeho absence by pro nás byla velkým zklamáním. S jistotou však víme, že během dvou dnů budeme svědky několika panelů, kde se představí producenti a herci. Na panelu nazvaném The Witcher Season 2: Deck of Destiny se představí Anya Chalotra jako Yennefer z Vengerbergu, Freya Alan jako Ciri, Mimi M. Khayisa jako Fringilla Vigo a Paul Bullion, který v seriálu hraje zaklínače Lamberta. Posledním z celé skupiny poté bude Lauren Hissrich, která je showrunnerkou celého seriálu

Zprvu by se mohlo zdát, že se bude jednat o fádní povídání, ale není tomu tak. Účinkující by si měli postupně tahat velmi specifické otázky od fanoušků, napsané na tajemných kartičkách. Vše by mělo být pojato formou hry, kde na nás prý čeká nejedno zásadní překvapení. Na papíře tento formát vypadá opravdu zajímavě a jsme zvědaví, jestli tento nápad zůstane stejně atraktivní i při přerodu do reálné formy.

Anya Chalotra a Freya Alan se také ve speciálním panelu Converging Destinies vydají na retrospektivní pouť první sérií, kde se s námi podělí o strasti a slasti, kterými si jejich postavy prošly. Jedná se ale pouze o počátek jejich dobrodružství, takže můžeme očekávat i nějaké to pomrknutí směrem k druhé řadě.

Speciální pozornosti se po oba dny dostane i útočišti zaklínačů Kaer Morhen. Starobylá zřícenina je domovem zaklínačů praktikujících školu vlka a panel se bude věnovat historii tohoto tajemného sídla, které je zapsáno do fanouškovských srdcí nesmazatelným písmem.

WitcherCon nezapomene ani na hlavního herce seriálu. Henry Cavill alias Geralt z Rivie se představí fanouškům ve formě rozhovoru s moderátorem Joshem Horowitzem, aby společně podrobně probrali fantastiku, osud a širší zaklínačský vesmír. Právě tento panel slibuje mnoho překvapení. Že by právě zde byl odhalen očekávaný trailer na druhou sérii?

Netflix má ale v přípravě i další zajímavé věci rozšiřující svět zaklínačů. V produkci je animovaný film The Witcher: Nightmare of the Wolf, zaměřující se na Geraltova učitele Vesemira. Animák by se měl na conu dočkat masivního preview. A my sami se moc těšíme na to, co si pro nás borci z korejského studia Mir připravili. Třeba se v samotném panelu dočkáme traileru a data vydání, protože film je oficiálně plánován na letošní rok. To by nám udělalo velkou radost.

V roce 2022 bychom měli očekávat seriál The Witcher: Blood Origin, jehož děj by se měl odehrávat tisíce let před knižní sérií otce všech zaklínačů Andrzeje Sapkowského a tudíž i před seriálem s Henry Cavillem v hlavní roli. I tady jsme v očekávání, jestli se náhodou během conu nedovíme alespoň nějaké letmé novinky. Bylo by to určitě zajímavé, ale myslíme si, že na zásadnější informace o tomto prequelu, zaměřující se na vznik zaklínačů, si budeme muset ještě počkat. Třeba taky až na druhý ročník WitcherConu.

Televizní svět s tím herním pak propojí obrovský panel nesoucí hravý název Geralt of T-Rivia, kde se setkají tvůrci všech odvětví, aby otestovali své znalosti napříč celým zaklínačským vesmírem. Tato soutěžní forma se nám velmi líbí a těšíme se na to, až zjistíme, jak dobře největší zaklínačské mozky znají své výtvory i výtvory svých kolegů. Do křesel si v této debatě zasedne seriálová showrunnerka Lauren Hissrich, její kolega ze prequelu Blood Origin Declan De Barra a dvojice stojící za úkoly z herní zaklínačské série Błażej Augustynek a Philipp Weber

ZAKLÍNAČ A HRY

Zaklínače zpopularizovala především videoherní RPG trilogie v čele s fenomenálním třetím dílem, který se právoplatně řadí mezi nejlepší hry všech dob. Můžeme tak očekávat, že by CD Projekt RED přišel s nějakou ožehavou novinkou ohledně další hry z tohoto světa? Pokud CD Projekt RED nelže, tak bohužel ne. Autoři mají momentálně plné ruce práce s jejich nejnovější hrou Cyberpunk 2077, která se od vydání potýká s nemalými problémy a například teprve nedávno se mohla vrátit k digitální distribuci na PlayStationu. 

Dojít nemá ani na prezentaci vylepšené verze Zaklínače 3 pro počítače a konzole nové generace.

Co tedy máme očekávat v herní sekci? Jeden ze speciálních panelů se bude věnovat třináctileté historii zaklínačské série. Vývojáři a lidé stojící za hrami se podělí s fanoušky o své zážitky a nejlepší momenty spojené s celou franšízou. Toto povídání bude probíhat oba dny a panel ponese název Memories from the Path: Stories Behind The Witcher Games. Bohužel zatím netušíme, kdo z tvůrců se ve vysílání objeví, ale i tak si myslíme, že by se mohlo jednat o velmi zajímavou reminiscenci, kterou fanoušci ocení.

CD Projekt RED má připraven i další speciální blok zaměřený na svět zaklínačů. Do světa knih, komiksů a deskových her nás vezme segment pojmenovaný The Witcher: Beyond Video Games. Knihy asi netřeba dlouze představovat. Andrzej Sapkowski svými knihami vdechl život Geraltovi a jeho přátelům a bez něj bychom se nyní o nějakém WitcherConu vůbec nebavili. Těšíme se ale především na komiksy, které jsou u nás populární a mají brutálně temnou atmosféru. Ta se nám moc líbí, a tudíž se na novinky z tohoto odvětví také velmi těšíme.

Vlastního panelu se dočká i hra, která tak trochu stojí mimo hlavní herní proud. Myslíme tím samozřejmě strategickou karetní hru Gwent: The Witcher Card Game. Povídání o tomto titulu bude zejména pro karetní fanoušky vítaným zpestřením a kdo ví, třeba se dočkáme i nějakého šťavnatého oznámení, díky kterému se hra opět dostane na radar širší veřejnosti.

WitcherCon nezapomíná ani na příznivce mobilního hraní. Mobilní hra The Witcher: Monster Slayer, využívající po vzoru Pokémon GO rozšířenou realitu ve skutečném světě, je naplánována na letošní rok a my tak očekáváme pořádnou nálož informací, včetně oficiálního data vydání. A co vy? Vydáte se se svými telefony lovit monstra, nebo je pro vás tento herní žánr už vyčpělý?

Na své si přijdou jistojistě i milovníci sběratelských sošek. Na WitcherConu bychom se měli podívat pod pokličku jejich výroby za doprovodu komentáře umělců, kteří za tímto merchem stojí. Třeba se dočkáme i nějakého oznámení pro nějakou speciální limitovanou figurku, to by sběratelé a fanoušci určitě ocenili.

Tak to by bylo velké preview nadcházejícího WitcherConu, kterého se dočkáme v první třetině července. Opravdu doufáme v trailer na druhou sérii seriálu společně s pořádnou dávkou informací o nadcházejících projektech. Doufáme, že na nás čeká nejedno překvapení a dozvíme se spoustu zajímavostí ze světa Geralta z Rivie. Náš vnitřní zaklínač má obrovský hlad. Snad ho WitcherCon pořádně zasytí.