A je to tady. V České republice a na Slovensku byla spuštěna služba Disney+, takže jsme ji jako redakce již důkladně prozkoumali a někteří z nás ještě ani nešli spát. Nabídka titulů na této platformě je doslova obrovská, vybrat si tak může být docela problém. Přinášíme vám proto naše rychlé redakční doporučení, co byste měli na Disney+ rozhodně vyzkoušet!

KILLER

The Orville

Sci-fi seriál Setha McFarlanea, tvůrce Family Guy, nám dal něco velmi podobného klasickému Star Treku v době, kdy jsme žádný pořádný Star Trek neměli. Proto jsem si dobrodružství této nepříliš skvělé, ale přesto dobrodružné posádky v hlubokém vesmíru oblíbil téměř od prvního dílu. Protože společnost Hulu, kam Orville přešel, a nakonec i Fox, kde začínal, nyní vlastní Disney, můžete se na tento seriál konečně podívat zde. A to byste rozhodně měli. Nebudete litovat!

X-Men a Spider-Man z Jetixu

Když mi bylo asi 15 let, rodiče mi koupili satelitní televizi, přičemž mně se otevřel zcela nový svět dosud neviděné produkce. Jedním z takových světů byl Jetix, díky němuž jsem objevil nejen anime, ale především animovaného Spider-Mana a X-Meny. Tyto seriály jsem hltal, kdykoli je dávali v televizi, a dodnes patří k mým nejoblíbenějším marvelovkám. A na Disney+ najdete oba tyto seriály s českým dabingem, takže opravdu není o čem přemýšlet. 

Cosmos

Protože Disney+ zahrnuje také kompletní knihovnu National Geographic, najdete zde také velké množství dokumentů a seriálů. Jedním z nich je Cosmos, který paradoxně také produkuje Seth McFarlane. Jde vlastně o reboot, ale možná spíše o pokračování stejnojmenného seriálu z 80. let, kterým původně provázela jednička v astrofyzice, totální badass a popularizátor vědy Carl Sagan. V roce 2014 se této role ujal známý astrofyzik Neil deGrasse Tyson, což je samo o sobě zárukou kvality. Každý, kdo má rád vesmír a fyziku, by se měl na tuto sérii rozhodně podívat.

Fanngorka

Mandalorian

První řada Mandaloriana mi dala něco, co jsem nevěděla, že potřebuji. Pedro Pascal v roli vesmírného lovce odměn, který má za úkol chránit výjimečné dítě, mi vrátil vzrušení z filmů Star Wars. Sci-fi prostředí, které evokuje ducha klasických westernů a samurajských filmů, je přesně to, co mě na původní trilogii tolik fascinovalo. Epizodické vyprávění, kdy se hrdina v každém díle setkává s novou hrozbou, je navíc příjemným osvěžením od tolik oblíbeného binge-watchingu. Jsem asi jediný člověk na světě, který ještě neviděl druhou sérii, takže se na ni upřímně těším. 

Gravity Falls

Nostalgický pocit dlouhých letních dnů a nadpřirozených dobrodružství? Sem s tím! Gravity Falls je skoro jako Stranger Things. Jenomže vůbec. Dvojčata Dipper a Mabel se ocitnou na dovolené v odlehlém zapadákově. V domě strýčka Stana, místního sběratele kuriozit a podivína, však na oba malé vyšetřovatele čeká spousta záhad, které musí vyřešit. Eskapády zvědavých sourozenců jsou originálním animovaným filmem, který není určen jen pro děti. Rozplétání hádanek se pro vás možná rychle stane návykové, přičemž si i zamilujete skvělé herecké obsazení. 

PHINEAS A FERB

Ahoj Phineasi, co ďeláaaaaaaaaš? Phineas a Ferb jsou dva sourozenci, kteří vymýšlejí důmyslné vynálezy a tráví čas se svým domácím mazlíčkem a tajným agentem Ptakopyskem Perrym. Tento seriál provázel velký kus mého dětství, ale je to vlastně takový mezigenerační hit. Každý si v něm najde něco pro sebe a vše je propojeno milým a dojemným vyprávěním. 

Duppy

West Side Story (2021)

Platforma nabízí hned několik skvělých muzikálů. Ať už jde o Největšího Showmana, Hamiltona, případně Čarovný les. Ale nová verze West Side Story je zkrátka dokonalá a odnesla si od nás i maximální doporučení na 10 bodů. Tenhle film si pustíte ať už máte rádi muzikály, nebo ne. Přináší totiž něco nadčasového a jedinečného. Ideální film na rande, nebo pokud koukáte s rodiči. A hlavně to je od Spielberga, to musí přesvědčit i větší odpůrce tohoto žánru.

MCU seriály

Marvel Cinematic Universe je nejdražší a největší seriál všech dob. Jenže krom filmů se skládá už i ze seriálů. Takže full circle? No to je jedno, protože díky Disney+ konečně můžete dohnat vše co vám chybělo. A že se tam toho stalo. Jak Wanda zešílela, proč je Loki blonďatá ženská a krokodýl zároveň? Kdo je nový Kapitán Amerika a proč je v každé scéně Hailee Seinfeld tak děsně moc úžasná? Na tohle a mnohé další vám odpoví seriály WandaVision, Falcon a Winter Soldier, Loki, Co kdyby…?, Hawkeye a nově i Moon Knight a Ms. Marvel, která má zatím jen jeden díl. Ideálně doporučujeme seriály sjet v tomto pořadí. Jen vlastně Moon Knighta můžete kdykoliv, protože zatím nijak nezasahuje do dějové linie filmů. Každý seriál hlavně má své unikátní kouzlo a zpracování, ať už jde o rodinné drama, takzvanou buddy cop komedii, nebo příběh o dospívání. Pro fanoušky Marvelu zkrátka nutnost. A nebo byste raději shrnutí příběhu, ať tomu nemusíte věnovat kolem 40 hodin?

Svět Očima Jeffa Goldbluma

Dokumenty taky zkrátka nejsou pro každého, ale co když je moderuje jeden z největších sympaťáků všech dob? Jeff Goldblum napříč dvěma řadami objevuje dennodenní aspekty našeho života, jen trochu jinak. Jak fungují narozeniny? A proč se slaví tak jak se slaví? Proč milujeme zmrzlinu, nebo jak udělat ideální barbecue? Tenhle atypický dokumentární seriál je ideálním společníkem na zkrácení dlouhé doby.

ZYPO

X-men a X-men 2

V dobách, kdy komiksové filmy byly jakýmsi módním výstřelkem, přišli X-meni od Briana Singera. V hlavních rolích se zde představila herecká esa, mezi která bezpochyby patří Patrick Stewart v roli profesora X, Hugh Jackman jako Wolverine či Ian McKellen jako kov ovládající Magneto. K tomu všemu druhý díl považuji za jeden z nejlepších a nejtemnějších komiksových filmů vůbec. Pro nakouknutí do mutantího světa tak nikdy nebyla lepší příležitost než je teď.

STAR WARS: KLONOVÉ VÁLKY

Klonové Války jsou mojí nemesis. Film předcházející klonovým válkám považuji za vůbec ten nejhorší a nejzbytečnější Star Wars film v historii. Animovaný film ještě ujde, ale to pravé souznění se silou přichází až s animovaným seriálem. Nepřeberné množství postav, v čele s Ahsokou Tano, si naprosto zamilujete. Pomalý rozjezd první série ani zdaleka nenaznačuje, co za jízdu na vás čeká v následujících řadách. Navíc poslední řady u nás dosud dostupné nebyly, takže volba Klonových válek je pro fanoušky naprosto jasnou záležitostí.

Smrt na Nilu

Knihy Agathy Christie se řadí mezi ty nesmrtelné. V mnoha knihách vystupuje sebestředný kníratý detektiv Hercule Poirot, který se rovněž nesmazatelně zapsal do historie popkultury. Nejnovější filmový počin Smrt na Nilu není první adaptací slavné knihy stejného jména, ale těšit se v něm můžeme opět na herce Kennetha Branagha v roli svérázného vyšetřovatele. Svým šarmem v dobových kostýmech vás potěší i herečky Gal “Wonder Woman” Gadot a Emma Mackey, která září například v seriálu Sex Education.

Kizuoto

Owl house - Soví dům

Je to jednoduché, líbilo se vám Městečko záhad a chcete další nášup? Podívejte se na Soví dům. A pokud chcete více informací… sebevědomá a trochu trhlá holčina jménem Luz se dostane do jiného světa plného magie a podivných bytostí. Rozhodne se proto, že se stane čarodějnicí, což vždycky chtěla… dobrá, možná je trochu víc trhlá.

Seriál se nejen Kizutovi perfektně trefuje do noty, ale také na něm oceňuje práci s postavami. Ty vedlejší, byť tvoří pouhé křoví, se opakují a jejich objevování ve scénách dává smysl, protože se děj odehrává na relativně malém a uzavřeném prostředí. Ty hlavní jsou neskutečně prokreslené a mají vývoj, mají své hrdinné momenty a také prožívají svá zklamání způsobem, který umožní divákovi vše řádně procítit.

A pod tím vším se jako červená nit line jeden velký příběh, který je mnohem temnější, než by se při líbivém vizuálu mohlo na první pohled zdát. Perfektní ingredience v dokonalém poměru, alespoň co se Kizua týká.

Amphibia - Anna mezi obojživelníky

Stejně jako u předchozího doporučení, ovšem nyní jde o vlažnější doporučení. První série má totiž výrazně komediálnější a uzavřenější epizody, taktéž zasazení do žabího světa může být poněkud méně přitažlivé, přesto se jedná o seriál, který má co nabídnout. Zvláště od druhé řady, kdy již příběh dostane mnohem příjemnější spád.

Navíc existuje teorie propojených seriálu, konkrétně Rick & Morty, Městečko záhad, Soví dům a právě Anna mezi obojživelníky. Lze se tedy při sledování bavit hledáním easter eggů odkazujících na své seriálové příbuzné.

Cvrnda

Star Wars: Povstalci

Cvrnda byl už několikrát označen za kacíře, když prohlásil, že má animované Rebels alias Povstalce radši než Klonové války. Ale on si prostě nemůže pomoci, protože se vždy radši dlouhodobě dívá na jeden příběh jedné skupiny postav namísto skákání mezi několika časovými liniemi a dějovými linkami. Je pravda, že první epizody mají velmi pozvolné tempo a připomínají seriál pro děti, ale postupem času se z tohohle animáku stává jeden z nejdůležitějších projektů se značkou Star Wars. Povstalci mají přímé vazby nejen na filmovou ságu Skywalkerů, ale i na Rogue One, Klonové války a knihy zaměřené na velkoadmirála Thrawna. Právě Thrawn může být označen za korunní klenot Povstalců. Knihy od Timothyho Zahna z něj sice dělají nesrovnatelně komplexnější a zajímavější postavu, ale jeho animovaná verze představuje fascinujícího padoucha, který si zasluhuje obdiv a pozornost každého diváka.

Star Wars: Poslední z Jediů pouze s hudbou

Ano, The Last Jedi je přece nejhorší film všech dob, ale počkejte. O samotném filmu si samozřejmě můžeme myslet, co chceme, ale Disney+ nám konečně nabízí legální přístup k jedné specialitě, která je s osmou filmovou epizodou Star Wars spojená. A to k verzi filmu, v níž tvoří zvuk pouze hudební doprovod legendárního Johna Williamse. I když to zní jako příšerný nápad, má své kouzlo. Člověk si díky tomu uvědomí, jakou sílu hudební doprovod ve Star Wars má a že i sebevíc kritizovaný film může vést ke stvoření nádherné hudby. Když Cvrnda neslyší nic jiného než fantastický motiv Odboje, vůbec ho nezajímá, že zároveň kouká na Luka Skywalkera, jak naprosto děsným způsobem chlemtá čerstvě nadojené zelené mléko. A kdo ví, třeba se tu někdo naučí odezírat ze rtů.

M.A.S.H.

MASH je klasika. A kdo říká, že ne, tak zasluhuje paragraf 8. Co na tom, že se na něj může každý podívat ráno na jisté komerční televizi, kde příběhy mobilní armádní vojenské nemocnice běží nepřetržitě už několik let. Je skvělé na Disney+ vidět všechny epizody na jednom místě a s legendárním českým dabingem. MASH tak nadále představuje nesmírně zábavnou možnost kdykoliv navštívit tábor, kde jsou spodky nejcennějším majetkem, kde můžete velícímu koupit k výročí Hitlerův vlastní penál a kde vám během rande přeletí nad hlavou velkej rudej pták s chlupatýma růžovýma nohama. Cvrnda lituje jenom toho, že se nikdy neztratil při jízdě autobusem v korejských lesích a že nedostal příležitost sázet na bombarďáka Charlieho a objednat si u generála Claytona oleď.

RHAEGAR

Planeta pokladů a Atlantida

Rhaegar byl vždy milovníkem animace a Disney spolu s jejich Mickey Mousem a Sněhurkou patřil k jedním z průkopníků tohoto média. Co mu přirostlo k srdci nejsou tyto klasiky, i když je na platformě také najdete. Jeho zájem o kreslenou tvorbu pomohly utvářet dva snímky, které vůbec nezapadají mezi princezny a mluvící zvířátka. Jedná se o Atlantidu: Tajemnou říši a Planetu pokladů. Jde o dobrodružné snímky s pečlivě propracovanými světy. První nás vezme na dno oceánu a seznámí s partou sympatických postav (nedivil by se, kdyby Milo inspiroval Daniela Jacksona) na expedici prozkoumat ztracenou říši a kulturu disponující nevídanou technologií.

Druhý předvádí ikonický pirátský příběh v neobvyklé animaci kombinující sci-fi a viktoriánské prvky. A to s úžasnou hudbou, která z vás v průběhu cesty dostane i poslední kousek emocí. A nezapomeňte si zapnout český dabing. Jinak byste se ochudili o titulní píseň nazpívanou Pepou Vojtkem z Kabátů, kterou si s Duppym nemohou vynachválit. Rhaegara mrzí, že se Disney po těchto dvou filmech přeorientoval na 3D animaci. Přesto to patří k tomu nejlepšímu, co kdy mohl vidět.  

Buffy a Angel

Buffy a Angel jsou pro Raegara tak trochu osobní. Patří to k jedněm z těch seriálů, které běžely vždy odpoledne, když přišel ze školy a mohl si u nich odpočinout po náročném dni. Ano, nostalgie je také faktor, přesto si stojí za tím, že ty seriály jsou výborné. Viděl je několikrát a skrývá se v nich více, než se může zdát. Buffy můžete brát pouze jako fantasy o středoškolačce zápasící s monstry. A to by nebylo špatně, i tak je to zábava. Jedná se však i o příběh o dospívání s bolestně realistickými momenty. Tento seriál byl v mnohém revoluční a měl silnou ženskou hrdinku dříve, než to bylo cool. (Jak by řekl Killer, není na rozdíl od současných hrdinek napsaná jako chlap). 

Spin-Off Angel se také zabývá bojem s monstry, ale podtext středoškolského života vyměnil za krutou realitu vyrovnání se s nutností zaměstnání. Jestli si myslíte, že je to hloupost, zkuste se na to zaměřit. Rhaegar to tam také na první zhlédnutí neviděl. A poslední věc, nedejte se ovlivnit nízkým hodnocením. Nebo aspoň tak nás o tom Rhaegar přesvědčuje.

Legion

Duppy sice Rhaegara zpražil, že Legion je už dávno na HBO, ale jemu je to jedno. Ne každý si musí platit oboje a být obeznámen s každou položkou v katalogu, takže to procpe i sem. Jedná se podle jeho názoru o nejlepší marvelovský seriál. Za podpory propracované retrofuturistické vizuální stránky se podíváme do života nejsilnějšího X-mena v univerzu. Musí se vyrovnat nejen se svým duševním zdravím, ale i nepřítelem, kterého nejde porazit jen hrubou silou. Je to totiž velice zákeřný a neuchopitelný, spíše jako noční můra. Nebo je to všechno jen v Legionově hlavě…?

Terka

The Simpsons

Disney+ nám sice nabídne mnoho nového, ale nemohla bych se označit za právoplatného fanouška, kdybych sem nezařadila seriál Simpsonovi. Tahle žlutá rodinka má za sebou více než třicet sérii a ať už nové díly rádi máte či ne, Simpsonovi jsou jedním z nejlepších sitkomů, které kdy vznikly. A jejich humor mnohé z nás doprovázel po celý život. Hloupý Homer, pedantská Marge, přechytralá Lisa, rošťácký Bart i mlčenlivá Magie společně s celým Springfieldem jsou jednou velkou sebrankou, na kterou já osobně můžu koukat prakticky dokola. A jsem ráda, že s Disney+ se mi naskýtá možnost nejenom zhlédnout série s číslovkou třicet, ale zopakovat si i ty staré dobré díly ze začátku jejich působení a klidně v libovolném pořadí.

Na Vlásku: Seriál

Pokud jste si taky zamilovali animovanou pohádku Na Vlásku a neustále vyhlížíte pokračování, možná vás zklame, že toho se pravděpodobně ani nedočkáme. Tvůrci se totiž namísto filmu rozhodli kanonické vyprávění přesunout do seriálové kreslené podoby. To se sice zprvu tváří jako jednoduchá alternativa pro nejmenší, ale seriál nabízí mnoho odkazů a referencí, které pochytí pouze dospělí a věrohodně prozkoumává vnitro každé z postav. Jestli vás tak zajímá, jak si vede Locika coby princezna a Rychlík jako její věrný přítel, neváhejte zhlédnout celé dobrodružství, které seriál skrývá. A pokud se na to podíváte v angličtině, dostanete zpívajícího Zacharyho Leviae a to se vyplatí.

PAST NA RODIČE

A nemůžu si odpustit ještě jedno nostalgické okénko. Filmový počin Past na rodiče možná není kinematografickým zázrakem, ale je to skvělý rodinný film, který svou chytlavou a jednoduchou zápletkou chytne za srdce. Herečka Lindsay Lohan si ve dvojroli zahraje obě z dvojčat, která se poprvé setkají na letním táboře. Zprvu lehká nesouhra vykouzlí dvojčatům v mysli plán a tak si na konci tábora vymění svá místa, aby každá poznala i svého druhého rodiče. To ovšem není tak jednoduché, jak se postupem času zdá. A nejenom, že dvojčata nechtějí ztratit svého druhého rodiče, ale také nechtějí ztratit jednu druhou.

VURHOR

Poslední souboj

Jeden z nejlepších filmů minulého roku. A je nehorázný hřích, že to ani nebylo nominované na Oscara. Kvalitně natočená a atmosférická středověká konverzačka, ve které se řešilo sexuální obtěžování dřív, než to bylo cool. Navzdory samotnému názvu a historickému zasazení však nečekejte žádnou velkolepou podívanou, ve které je jedna bitva za druhou. Poslední souboj je především pomalým dramatem, ve které hrají primární roli dialogy a vztah mezi třemi předními charaktery. Celý děj se točí kolem jedné události, přičemž film nám ji představí třikrát, ovšem vždy z pohledu jiné osoby. A i když se ona událost odehraje vždy více méně stejně, přesto jsou v jednotlivých verzích odlišné detaily, které rázem divákovi změní celý kontext. Všechno to ale do sebe pasuje moc hezky, čímž se mi i potvrdilo, že duo Damon a Affleck furt umí dobře psát.

Zvoník u Matky Boží

Jedna z nejlepších, nejtemnějších a zaručeně nejméně doceněných animovaných Disneyovek. Snímek vychází ze slavné předlohy od Victora Huga o zvoníkovi Quasimodovi, který se zamiluje do krásné cikánky Esmeraldy. Ovšem ve filmové verzi nás čeká přeci jenom o něco veselejší zakončení. To však neznamená, že vás čeká celou dobu nějaká sluníčková zábava. Zvoník u Matky Boží má mnoho velice temných a dospěláckých momentů, které v jiných animovaných Disney titulech určitě jen tak nenajdete. Za zmínku také stojí naprosto vynikající hudba od Alana Menkena, ze které běhá mráz po zádech. Jste fanoušci epických a velkolepých chorálů? Zvoníka si zamilujete! Hlavně se zde také nachází jeden z nejlepších a nejvíce realistických padouchů – soudce Lord Frollo. A zaručuji vám, že z jeho padoušské písně budete naprosto ohromení.

The Walking Dead

Děsí vás zombíci? Pusťte si The Walking Dead! Tím si proti onomu strachu vypěstujete úžasnou imunitu. Je extrémně nutné podotknout, že seriál není o zombících. Je o životech lidech žijících ve světě zamořeném zombíky. The Walking Dead divákům nabídne nejen kvalitně napsané a zajímavé postavy, ale také podmanivé a častokrát velice napínavé dějové linky, kvůli kterým prosedíte u seriálu klidně celou noc. Neočekávejte celou dobu žádnou zběsilou akci, seriál je z velké části především konverzačka, kde se průběžně rozvíjí nejen jednotlivé charaktery, ale i vztahy mezi nimi. Ale když už na nějakou tu akci dojde, sedí do děje se vším všudy. Jistě, některé z pozdějších řad se už svým pojetím v mnohém opakují, ale určitě zkuste dát šanci alespoň prvním třem sériím, které jsou jaksepatří znamenité. Pokud se poohlížíte po nějakém kvalitním příběhovém seriálu, The Walking Dead budou rozhodně skvělou volbou.

KUSHI

Rychlá Rota

Ne, bohužel nemyslíme ten úžasný animovaný seriál, který vítal nejednoho malého človíčka každé ráno v televizi. I když, možná se jej časem dočkáme. Tohle je ale film, na který se sama Kushi v současné době nejvíc těší a rozhodně ho doporučuje i vám. Jasně, nejedná se o klasické řešení zapeklitého případu v podání dvou chipmunků a jejich týmu, ale o tom, jak těžké je být kreslenou postavičkou mezi námi lidmi a ztratit svou show. Ačkoliv obě televizní hvězdy už neprodukují svůj seriál a každý se vydal na jinou životní dráhu, zmizení jejich hereckého kolegy svede členy Rychlé Roty rychle dohromady. A možná se sem tam ztratí ještě dalších pár postaviček, případně částí… No prostě se na to podívejte.

Kačeří příběhy

Tentokrát už myslíme stejně! Tedy jestli si pod pojmem Kačeří Příběhy vzpomenete na Kulíka, Dulíka a Bubíka, kteří bavili spoustu dětí už v roce 1991. Pokud vám to jméno nic neříká, tak znát je můžete také pod jménem My z Kačerova. A jestli vás tenhle seriál v brzkých letech minul, tak se rozhodně nebojte podívat na to, jak vypadal strýček Skrblík před 30 lety a jak se tihle tři rošťáci změnili oproti dnešní moderní verzi. Mimochodem, nenajdete zde jen českou verzi, ale i slovenskou!

Za nekonečno (Rakeťák?)

Pokud patříte k zarytým fanouškům animáků, tak rozhodně víte, který animovaný celovečerní film vznikl jako první jen a pouze za pomoci počítačové animace. Ano, Příběh Hraček. V té době se jednalo o spolupráci mezi Disney a Pixarem. A pokud milujete tento film, tak rozhodně vás nemůže minout příběh o tom, jak se Buzz Rakeťák stal vesmírným hrdinou. Nebo ještě lépe řečeno, o tom, jak on a jeho posádka spolu s kapitánem uvízli na nehostinné planetě bez možnosti návratu. Jejich jediným cílem je napříč časem a prostorem porazit nepřátelské mimozemšťany, najít cestu domů a zachránit všechny. Film teprve míří do kin, takže se na platformě Disney+ objeví v nejbližších dnech.

To bylo několik našich doporučení titulů, které byste si na Disney+ rozhodně neměli nechat ujít. Pokud máte nějaké vlastní tipy, dejte nám vědět v komentářích.