Na konci minulého měsíce jsme vás informovali o tom, že Čína nechala vystřihnout podstatný kus ze závěrečné sekvence slavného filmu Klub rváčů od Davida Finchera. V původním konci sleduje hlavní hrdina Jack (Edward Norton) se svou milenkou Marlou Singer (Helena Bonham Carter) výbuchy a zhroucení několika mrakodrapů. Čína však tuto pasáž považovala za burcování k anarchismu, proto se rozhodla místo toho dosadit svůj vlastní konec, který byl dostupný pouze pro čínské diváky. Ten se skládal z pouhého textové epilogu, který zněl následovně:

,,Prostřednictvím vodítka, které poskytl Tyler, policie rychle přišla na celý plán a zatkla všechny zločince, čímž úspěšně zabránila výbuchu bomby. Po soudu byl Tyler poslán do blázince, kde byl podroben psychologické léčbě. V roce 2012 byl propuštěn z nemocnice.“

Mnoho fanoušků filmu různě po světě bylo touto změnou vyloženě znechuceno, což důrazně dávali najevo i na různých sociálních sítích. Vyjádřil se k tomu i Chuck Palahniuk, autor původní knižní předlohy, nicméně ten ze změny příliš pohoršený není. Dokonce prohlásil, že čínská verze je v podstatě bližší konci, který se odehrál v knize. 

Nedávno však The Hollywood Reporter informoval o události, která může být poměrně překvapující. Čínská streamovací služba Tencent Video, na které byl pozměněný Klub rváčů pro čínské diváky dostupný, opět navrátila původní konec filmu. Odehrálo se to však v tichosti, žádné oficiální prohlášení to nedoprovázelo. S největší pravděpodobností byl však původní konec obnoven právě kvůli veškerým negativním reakcím, které pozměněné zakončení obdrželo. Takový krok je na Čínu poměrně dost nezvyklý, protože ve většině případech cenzury u hollywoodských filmu zpět neustupuje. Když například měl premiéru snímek Bohemian Rhapsody, do čínských kin se dostal až teprve poté, co z něho byly odstraněny všechny sekvence, které naznačovaly, že Freddie Mercury byl homosexuál. Čína taktéž například vystřihla cameo Lady Gagy ve snímku Přátelé: Zase spolu, protože se v roce 2016 setkala s Dalajlámou. 

Klub rváčů je nyní v Číně streamován s původním koncem, ovšem údajně ve filmu stále ještě chybí asi jedna celá minuta, která se ovšem primárně skládá z intimních sekvencí mezi Tylerem a Marlou Singer. Film tak dodnes zůstává jedním z nejslavnějších snímků Davida Finchera, který momentálně připravuje mysteriózní thriller s název The Killer.