Ne, to není Thomas Shelby z Peaky Blinders. Ale určitá podoba se rozhodně nezapře. Díváte se na filmovou podobu teoretického fyzika J. Roberta Oppenheimera, jednoho z hlavních tvůrců atomové bomby, kterého si zahraje Cillian Murphy. Christopher Nolan se tak se svým nadcházejícím snímkem, který jednoduše pojmenoval po slavném vědci, vrací do období druhé světové války, jež už navštívil se svým snímkem Dunkirk. Tentokrát nás však nečeká podívaná přímo z válečné fronty, Oppenheimer bude thrillerové drama, které nás se vší pravděpodobností zavede do amerických laboratoří, v nichž bude vyvíjen takzvaný Projekt Manhattan, jehož účelem byla tajná tvorba atomové bomby. Nolan při psaní scénáře silně vycházel z knihy American Prometheus: The Triumph of J. Robert Oppenheimer z roku 2005. 

Nutno ovšem dodat, že Oppenheimer na fotce nemá v puse cigaretu jenom kvůli tomu, aby vypadal cool. Americký vědec byl totiž opravdu těžkým kuřákem, v rámci čehož mu byla následně diagnostikována rakovina hrtanu. V roce 1967 tak ve svých dvaašedesáti letech umírá. Co se týče samotného filmu, tak žádnou skromnou podívanou určitě nečekejte. Snímek má údajně totiž mít rozpočet, který se pohybuje kolem 100 milionů dolarů. A s takovým delikátním tématem, kterým je vytvoření atomové bomby a její použití ke zničení měst Nagasaki a Hirošima v Japonsku, bude zajímavé sledovat, jak Nolan přeloží Oppenheimerův příběh do jazyka velkých blockbusterů.

Oppenheimer se navíc může chlubit celou řadou slavných herců, kteří se ve snímku objeví. Kromě Murphyho se tak například dočkáme herečky Florence Pugh, která si zahraje Jean Tatlock, Oppenheimerovu milenku a členku Komunistické strany Spojených států. Dále si ve filmu zahraje také Benny Safdie, který ztvární maďarského vědce Edwarda Tellera, člena Projektu Manhattan, jenž je také zodpovědný za vznik vodíkové bomby. V neposlední řadě se také můžeme těšit na Emily Blunt, která si zahraje Oppenheimerovu ženu Katherine Vissering.

 To ovšem není všechno. Ve filmu se také dočkáme hereckých velikánů jako Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Jack Quaid, Josh Hartnett a Dane DeHaan. Nedávno také vyšlo najevo, že ve filmu se objeví i Kenneth Branagh, který si zahrál i v Nolanových předchozích dvou snímcích – Dunkirk a Tenet. Oficiální premiéra filmu je stanovená na 20. 7. 2023.

Těšíte se?