Jednoho z průkopníků současné kinematografie a vizionáře, jenž nám dal milovanou reimaginaci příběhů Temného rytíře, snad netřeba představovat. Po historickém snímku Dunkirk se Christopher Nolan opět vrátil k tomu, co na něm máme rádi, a tak momentálně pracuje na tajemném snímku Tenet, o kterém toho moc nevíme. Snad jen to, že se v něm bude cestovat časem a že to zase bude slušný mindfuck (jak už jsme ostatně u Nolana zvyklí).

Ve včerejším rozhovoru pro známý Washington Post však Nolan přešel na poněkud vážnější notu a vyjádřil se k současné situaci, jež ohrožuje a omezuje nás všechny. V tomto otevřeném dopise směrovaném vládě Spojených států vyzval k ochraně kin před krachem, který byl způsoben lavinou uzavření.

Zatím co Kongres zvažuje podporu všech možných podniků, doufám v to, že lidé vidí naši společnost takovou, jaká doopravdy je: jako důležitou součást společenského života, poskytující práci mnoha a zábavu všem.

Když lidé přemýšlí nad filmy, jako první se jim vybaví hvězdy, studia – to pozlátko. Ale filmový průmysl je o všech: o lidech pracujících s vybavením, o přijímaní lístků, o rezervaci filmů, o prodávání reklamy a o čištění záchodů v lokálních kinech. Běžní lidé, kteří jsou místo měsíčního platu vypláceni za hodinu, vydělávají na živobytí udržováním nejdostupnějšího a nejdemokratičtějšího místa setkávání naší komunity.

Nejtěžší ránu dostanou pracovníci z byznysů jako jsou kina, jejichž půvab je založen na největším instinktu lidstva – který se proti nám nyní otočil, což tuhle situaci tak zatraceně ztěžuje: touha být pohromadě. Možná jste si, jako já, mysleli, že do kina chodíte na surround sound nebo sodu a popcorn, nebo filmové hvězdy. Ale tak to není. Byli jsme tam jeden pro druhého.

Uzavírka kin je bohužel globálním problémem a je otázkou, jak se celá věc bude řešit, a to jak po společenské, tak i ekonomické stránce. Už teď je totiž jisté, že ztrátovost kin bude značná. Proto i jim držme palce a doufejme, že se vše co nejdříve vyřeší.