Role statného Kapitána Ameriky je bezesporu zatím ta nejslavnější, jakou Chris Evans ve své kariéře získal. Ovšem nechybělo málo a slavná role mohla nakonec připadnout někomu úplně jinému. Ne však z vůle producentů, o jejím přijetí totiž pochyboval sám herec. Zcela původně se uvažovalo nad tím, že role by nakonec připadla Sebastianu Stanovi, kterého měli vyhlédnutého producenti Kevin Feige a Stephen Broussard. Stan sice roli nakonec nezískal, ale Marvel s ním přesto nechtěl zpřetrhat kontakty, proto ho následně obsadili do role Buckyho, ze kterého se později měl stát charismatický Winter Soldier. Pak tu byl však ještě jeden producent, kterým byl Joel Silver, přičemž ten byl skálopevně přesvědčený, že tou zcela nejlepší volbou pro onu ikonickou roli je Chris Evans. Zbytek jeho kolegů tomu proto dal šanci, takže Silver Evansovi okamžitě zavolal. 

Evans si však nebyl jistý, zda by bylo moudré roli přijmout. Jelikož filmy s Kapitánem Amerikou měly být součástí MCU univerza, musel by herec podepsat smlouvu, ve které by se zavázal, že by roli ztvárnil hned v několika filmech. A to rozhodně hercovi zamává s jeho časovým rozvrhem. Zároveň se obával toho, že s podepsáním takové ohromné smlouvy na sebe naválí příliš velkou míru zodpovědnosti, kterou by ve výsledku nezvládl utáhnout. Ta role mu mohla změnit život. Ale zároveň hrozilo, že toho na něj bude moc. Silverovi proto jasnou odpověď nedal. Pak ale přišel na scénu jeho budoucí herecký kolega Robert Downey Jr., který se rozhodl hercovi zavolat také. A údajně to byla právě jeho slova, která Evanse přiměla, aby roli nakonec vzal. Dnes toho herec opravdu nelituje. Přijetí role ostatně sám okomentoval:

,,Bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal.“

Chris Evans a Sebastian Stan nebyli jedinými kandidáty, kteří byli zvažováni do role Kapitána Ameriky. Producenti se taktéž dohadovali o jménech jako John Krasinski, Wyatt Russell a Wilson Bethel. Když ale Evans zavolal Silverovi zpátky a řekl mu, že roli nakonec bere, hned bylo jasné, že Marvel právě našel svého slavného člena Avengerů.