Po zakončení hororové série Pochmurný kraj a vydání odloženého Doktora Andromedy ze světa Černé palice se v oblíbeném komiksovém nakladatelství Comics Centrum chystá nejspíše nejzajímavější komiks tohoto roku. Řeč je o životním opusu Davea Mckeana s názvem Klece (Cages), který představuje filozoficky laděný příběh s uhrančivou dvoubarevnou kresbou. 

Dave McKean se již během svého studia na Vysoké škole v Berkshire stával takzvaným renesančním člověkem. Hned po ukončení svého studia se začal profesně věnovat ilustraci. Jeho velkou kariéru však rozjelo až setkání s Neilem Gaimanem (Koralina), velikánem literárního i komiksového světa. McKean začal s Gaimanem pracovat na velkém množství komiksových projektů. Jeho nejslavnější prací jsou bezpochyby originální obálky pro legendární sérii Sandman, které McKean tvořil pomocí koláží a experimenty s různými fotografiemi. Okolo roku 2000 se taktéž začal věnovat filmové a hudební tvorbě.

I když byl McKean v knižním a komiksovém světě známý spíše jako ilustrátor, kreslíř a tvůrce obálek, v letech 1990–1996 vydal pod vydavatelstvími Tundra a Kitchen Sink autorskou desetidílnou komiksovou sérii Cages (Klece) s jedinečným vyprávěním, skvělými postavami a uhrančivou uměleckou kresbou.

Klece popisují prolínající se život malíře, spisovatele a hudebníka obývajících ten samý činžovní dům. Od komiksu však nečekejte žádný jednoduchý příběh. Klece jsou spíše takovou filozofickou úvahou pro velmi náročné čtenáře, poutavou úvahou o umění, Bohu, kočkách, a hlavně o klecích, které dobrovolně stavíme sami sobě.

České vydání od Comics Centra bude jako v případě pozdějšího originálního svazku obsahovat všech deset sešitů série. Budoucí zájemci se tak mohou těšit na opravdu masivní téměř 500stránkovou knihu v pevné vazbě s potahem a nádhernou McKeanovou obálkou, která se objevila i na výtisku od Dark Horse k 25. výročí série. To vše samozřejmě ve velkém formátu 229 x 325 milimetrů, aby McKeanova uhrančivá kresba ještě více vynikla.

České vydání uměleckého díla Klece by mělo podle edičního plánu Comics Centra vyjít během posledního týdne měsíce září/septembra 2021.