Vcelku nové české komiksové nakladatelství Mighty Boys Comics rozjelo svou kariéru na plné obrátky. Po vydaných komiksech Přístav Země/Zatmění, Cesta kostí a Ozvěny si budou moci čeští příznivci užít i skvělý počin Trojka Kierona Gillena. A to ve velmi exkluzivním duchu.

Komiksová minisérie Trojka z let 2013–2014 se zaměřuje na jednu z nejoblíbenějších městských států antického Řecka, na Spartu. Na rozdíl od kultovního komiksu 300 Franka Millera na to však Gillen šel trochu z opačného směru. Ze Sparťanů totiž nedělá bezchybné a nablýskané hrdiny.

„Třístovka hrdinných Sparťanů směle a rozhodně kráčí vstříc svému cíli. Krvavě rudé pláště vlají ve větru, naleštěné přilbice a štíty září na slunci. Meče a kopí v pohotovosti. Hlas nesený větrem šeptá „Toto je Sparta“ a „Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.“ Jenže tato třístovka reků nekráčí k Thermopylům, ale vydává se po stopách tří Heilótů, otroků, kteří měli tu drzost postavit se svým pánům. A ti neznají slitování. Trojka se tedy bude muset postavit třístovce v jejich vlastní verzi bitvy u Thermopyl. Třístovka dál neochvějně kráčí vstříc dalšímu vítězství. Anebo ne?“

Na celém komiksu je ale nejzajímavější jeho reálnost. I když totiž vypráví fiktivní příběh, ve skutečnosti byl postavený na velmi reálných základech. Kieron Gillen totiž před samotnou tvorbou Spartu pořádně studoval. Samostudiem však jeho rešerše neskončila. Scenárista následně všechny své poznatky probral s jedním z největších odborníků na Spartu, s profesorem Stephenem Hodkinsonem, který mu pomohl vypiplat i ty nejmenší detaily tak, aby komiks odpovídal posledním vědeckým objevům.

Gillenův rozhovor s profesorem Hodkinsem byl ve finále součástí originálního vydání komiksu. A samozřejmě nebude chybět ani v tom českém. Mimo něj ale na české fanoušky čeká spousta exkluzivních bonusů. Mighty Boys na svém facebookovém profilu prozradili, že se zájemci mohou těšit na Kieronovu předmluvu pro české čtenáře, časovou osu pro lepší porozumění časovému rámci, na poznámky, vysvětlivky a také na některé dosud nepublikované ilustrace a kresby. A to ještě není vše. Mighty Boys totiž kontaktovali i profesora Hodkinsona, který pro české vydání napíše nový doprovodný text. Vydavatelé ale taktéž napsali i českým akademikům, kteří udělali odbornou korekturu překladu a další doprovodný text.

Jak sami můžete vidět, české vydání Trojky bude opravdu exkluzivní. Pokud byste měli zájem o sběratelskou verzi, od včerejšího dne si ji můžete předobjednat na stránkách nakladatele a to do 30. 6. 2022. Datum vydání následně spadá na letošní srpen/august.