Nový sci-fi román Město v oblacích od české autorky Kristýny Sněgoňové ještě ani nevyšel, ale nakladatelství Epocha nás láká na další červnovou/júnovú knihu z jejich série Fantastická Epocha. Tentokrát se bude jednat o fantasy román Šedá od Dalibora Váchy. Tento autor se věnuje vícero rozdílným žánrům. Můžeme od něj znát historické knihy, jako například Prokletá magistrála: Čechoslováci na Sibiři v roce 1919, anebo Bratrstvo: všední a dramatické dny československých legií v Rusku. Ze scifi můžeme vypíchnout postapokalyptický román Nikam a z fantasy žánru povídky s názvem Jizvák Jim a další noční můry.

Šedá je však fantasy, které se odehrává v druhé polovině devadesátých let v Československu. Ano v tomto světě se Češi a Slováci nerozdělili. V tomto světě žije sedmnáctiletá Jenovéfa, která se ocitne v divokém víru nečekaných událostí. V tomto světě existují lidé, kteří ovládají paranormální schopnosti. Ty musí čerpat energii z něčeho záhadného, z něčeho čemu se říká šedá. Všichni lidé se schopnostmi jsou však v nebezpečí, protože jsou lovnou zvěří pro organizaci, která chce překonat blížící se konec civilizace.

Přečtěte si také: Česká autorka Kristýna Sněgoňová přeskakuje do žánru sci-fi a připravuje nový román s názvem Město v oblacích

Aby toho nebylo málo, v rozpadajícím se Sovětském svazu začíná občanská válka. Bývalí, stárnoucí agenti StB přestávají okopávat záhonky a stávají se z nich opět elitní zabijáci, akorát v důchodu. Začíná akční jízda, která nemůže skončit ničím jiným než třesknutým finále, v němž půjde o životy i duše všech zúčastněných. "A šedá stále prosakuje do našeho světa…"

Jak asi sami vidíte, nastínění děje vypadá trošku hekticky a podivně. Věříme, že to ale při četbě bude dávat větší smysl a bude se jednat o dobrou knihu. Zasazení a jednotlivé střípky námětu rozhodně vypadají zajímavě. Co musíme určitě vypíchnout je naprosto skvěle zpracovaná obálka. Jestli vás Šedá od Dalibora Váchy zaujala, dočkáme se jí už v červnu/júni tohoto roku.