Univerzum Star Wars se rozvíjí více než 40 let a už brzy ho rozšíří také videohra Star Wars Jedi: Survivor. A protože nově došlo k oznámení prací na fanouškovské české lokalizaci, rozhodli jsme se trochu podívat na zoubek nějakým těm českým stopám, které lze ve vesmíru stvořeném Georgem Lucasem vysledovat.

Už dlouho se kupříkladu předpokládá, že jméno zbrojařské společnosti Czerka Corporation, kterou můžete znát z herní série Knights of the Old Republic nebo z kanonického románu Star Wars: Master & Apprentice od Claudie Gray, vychází z názvu České zbrojovky. Výrazné české zastoupení najdeme také ve slavné fanouškovské organizaci 501. legie.

Asi nejpozoruhodnější je ale skutečnost, že i hlas separatistického generála Grievouse má české kořeny. Prozradil to Matthew Wood, zvukař z Lucasfilmu a Grievousův dabér, v roce 2019, konkrétně v rozhovoru spojeném s knihou Star Wars: Aliens, Creatures & Droids.

Když Wood pracoval na své verzi generálova hlasu, s níž se hodlal o roli ucházet, uchýlil se k drsnému podání, které mělo připomínat vojenský původ a styl klasických hororových padouchů. Při nahrávání ukázky pak vycházel z východoevropského přízvuku, který slyšel v Praze při nedávné návštěvě svého známého. Georgeovi Lucasovi se nakonec výsledek líbil natolik, že Wood roli dostal. A jelikož generála Grievouse dabuje v různých projektech dodnes, hlas inspirovaný návštěvou Prahy v předaleké galaxii zdárně přetrvává.

Nutno ale podotknout, že během let se objevilo i množství dohadů a spekulací, které se jednoduše nepodařilo nikdy ověřit. Už jsme zmínili Czerku, u níž je však spojitost s Českou zbrojovkou s ohledem na zaměření obou společností a tvar názvu v podstatě jistá. Ale až vám bude někdo říkat, že drobní Jawové z planety Tatooine vděčí za svůj název slavnému československému výrobci motocyků nebo že jméno Jabba the Hutt vzniklo spojením českých slov „žába“ a „had“, raději tomu příliš nevěřte.

Někdy jde zkrátka jen o shodu náhod, jakkoliv se tomu těžko věří. Ideálním důkazem je postava kapitána Vaclava, která se zrodila v nedávno vydaném komiksu Star Wars: Tales from the Rancor Pit od Cavana Scotta. Člověk by řekl, že jde o jasný odkaz na české jméno Václav, ale sám Scott nám v minulosti prostřednictvím dnes z nějakého důvodu smazaného příspěvku na Twitteru potvrdil, že jde o čistě náhodnou podobnost. Přesto věříme, že se zase jednou nějaké výraznější české stopě ve světě Star Wars dočkáme.