Marťanská kronika, 451 stupňů Fahrenheita či Tudy přijde něco zlého, literární díla, která budovala historii žánrové literatury. Co ale tuto trojici děl vlastně pojí? No přeci stejný autor, již zesnulý americký spisovatel sci-fi, fantasy a hororových knih Ray Bradbury, který by během letošního srpna/augusta oslavil 101 let. A právě poslední dílo tohoto velikána by mohlo poprvé spatřit světlo světa u nás, v Česku.

Román 451 stupňů Fahrenheita zná snad každý. Slyšeli jste ale někdy o posledním díle Raye Bradburyho, muzikálu 2116? Historie scénáře sahá až do roku 1956, kdy Bradbury vytvořil první řádky a načrtl první scénický design. Z produkce v té době nakonec sešlo a Bradburyho rukopis ležel dlouhých 50 let ladem.

v roce 2008, čtyři roky před smrtí autora, došlo k reinkarnaci muzikálového projektu. Bradbury se v té době seznámil s režisérem Stevem Josephsonem a skladatelem Johnem Hokem, se kterými uvedl jednoaktovou verzi. Poté začali společné práce na druhém jednání, jehož uvedení se autor bohužel nedožil. Na sklonku života měl však Bradbury jedno jediné přání, uvést premiéru muzikálu 2116 v Praze, kterou si zamiloval nejen díky nádherné architektuře, ale díky kulturnímu přínosu světu.

A tak se i stalo. V roce 2016 uvedl režisér Steve Josephson první dva akty ve vyhlášeném pražském divadle Semafor. Workshopová anglická verze, ve které chybělo pár autorových vysněných částí, se v Semaforu dočkala dvanácti představení.

A tím se konečně dostáváme do současnosti. Divadelní nezisková společnost Gallimaufry se posledního díla Raye Bradburyho nechtěla vzdát za každou cenu. Ve spojení s oběma spoluautory muzikál dokončili a chtějí ho začít hrát zde, v Česku a našem rodném jazyce. Aby však představení mohlo vůbec vzniknout, musíte se do projektu zapojit i vy, fanoušci Raye Bradburyho.

Společnost Gallimaufry v posledních dnech spustila crowdfundingovou kampaň na portálu Startovač, ve které chtějí vybrat minimálně 550 000 korun. Z vybraných peněz bude hrazena výprava, výroba scén, rekvizity, kostýmy, náklady spojené s pronájmem prostor divadla a další důležité věci.

Pokud vás projekt zaujal a chtěli byste přispět, budeme mít na výběr z velkého množství odměn. Kromě samotné vstupenky, za kterou zaplatíte 600 nebo 900 korun v závislosti na představení, máte možnost zaplatit si i posezení s režisérem, zakoupit si tematický merch či kopii akvarelové kresby scény, kterou Bradbury navrhl v roce 1956.

Crowdfundingová kampaň poběží ještě dlouhých 46 dní. Pro více informací o divadelní společnosti či odměnách můžete navštívit stránku projektu na Startovači. Odkaz naleznete pod článkem v sekci zdroje.