Vše začíná komiksy, které se nyní ještě více proslavily díky filmům. Největšími vydavateli jsou Marvel a DC. Marvel má slavné hrdiny jako je Spider-Man, Iron Man nebo Kapitán Amerika. DC se snaží od začátku kralovat s duem Batman a Superman, ale přinesl nám také záporáka Jokera. Problém nastal při přesunu na stříbrná plátna.

Marvel přes 10 let budovalo svůj filmový universe, kde na sebe všechno navazuje. DC se snažilo o něco podobného, jenže již u druhého filmu došlo na problémy. DCEU narazilo hned u Batman v Superman, a to nejen kvůli scéně s Marthou. Film působil nedodělaně a obsahoval hned několik dějových mezer. Jenže pak jsme se dočkali Ultimate Edition, která byla o něco delší a obsahovala všechno, co režisér Zack Snyder chtěl. Dočkali jsme se nových postav a samotná pointa filmu se o něco posunula.

Popularitu DC nedokázala zachránit ani filmová Wonder Woman, kterou si oblíbili jak fanoušci, tak i kritici. Největší problém ale přišel s filmem Justice League, jenž měl být přímým konkurentem marvelovských Avengers. Hlavním důvodem byl fakt, že nám Justice League představil mnoho nových hrdinů, o kterých jsme předem ve filmech neslyšeli. Ale to je jen začátek této strastiplné cesty.

Zack Snyder tvoří unikátní filmy a již od Batman v Superman měl předem stanovený plán, který bohužel totálně narušilo studio Warner Bros. Již od počátku bylo předurčeno, že Superman zemře, následně bude oživen a bude z něj antihrdina. Také měl Flash cestovat časoprostorem do minulosti a na Zemi měl zaútočit Darkseid. A tak by se dalo pokračovat dále.

Naděje na Justice League byly vysoké, jenže pak od filmu Snyder z rodinných důvodů odešel a roli režiséra převzal Joss Whedon, který režíroval první filmové Avengers. A zde nastal první velký problém: Whedon a Snyder mají úplně rozdílný styl. Snyder dělá temné filmy, zatímco Whedon více úsměvné. Na tom není nic špatného, Whedon přece jen vytvořil spousty kultovních filmů a seriálů, jenže jeho vize je naprosto odlišná od původní myšlenky.

Většina filmu byla vyhozena a začalo se točit od začátku. Pokud sledujete film pořádně, všimnete si, jak se například mezi střihy mění nasvícení scén. Lidé proto volali po verzi Zacka Snydera, takzvaném Snyder Cutu, protože věřili v to, že půjde o promakaný film. Již minulý rok se herci filmu přidali k fanouškům a začali sdílet #ReleaseTheSnyderCut, což totálně nastartovalo další vlnu online peticí pro zveřejnění filmu. Na konci května tohoto roku nám bylo potvrzeno, že se filmu doopravdy dočkáme, konkrétně na streamovací službě HBO MAX, a to již příští rok. Buď půjde o šest dlouhých epizod, nebo jednotný čtyřhodinový film.

Nedávno internetem proletěl klip, kde Wonder Woman najde malby Darkseida a do pozadí mluví Lex Luthor. Největším tahákem je ovšem samotná ukázka Darkseida na konci.

Původní verze začíná soubojem Amazonek proti Steppenwolfovi, jenže Snyder Cut začíná soubojem Amazonek, řeckých bohů a lanternů proti Steppenwolfovi a hlavně Darkseidovi. Ten samotný bude hlavním záporákem. Konec filmu bude naprosto odlišný, protože poté, co Wonder Woman odsekne Steppenwolfovi hlavu, tak se zjeví samotný Darkseid a třetí akt teprve začne. Bude pořádně vysvětlen backstory Motherboxů a Cyborga, který byl ve filmu totálně nevyužit. Krom Darkseida se objeví i pár nových vedlejších postav a měl by se představit dokonce hrdina Martian Manhunter, jenž dokáže měnit svou podobu. Toho můžete znát třeba z Arrowverse seriálu Supergirl, kde se objevil vedle jiných známých DC postav.

Dějovou linii natahuje hlavně takzvaný Dark, Black nebo také Black-Suit Superman. Nebojte, nejde o politicky korektní postavu, ale alter-ego známého hrdiny. V jednom bodě totiž začne Superman pochybovat o své podstatě a poslání a stane se z něj antihrdina. Tento moment byl v původní verzi nastíněn a samotný proces znovunalezení identity zabral pouze jeden krátký souboj a milostnou scénu s Lois na poli.

Jenže zde by měl být Superman antihrdinou po celou dobu filmu. Zack Snyder totiž plánoval tuto dějovou linii začít v Justice League, pokračovat v ní v dalším díle a dokončit ji až v Justice League 3. Jenže toho se nejspíše nikdy nedočkáme. A proč vlastně Black Superman? Protože se rozhodl odhodit své červené trenýrky a plášť, který Edna Módní rozhodně nedoporučuje. Superman měl mít černý spandex, který by symbolizoval jeho vnitřní neklid a nejistotu.

Zmínili jsme pouze část všech podstatných změn, kterých se příští rok konečně dočkáme. Snyder Cut vychází na HBO MAX, jež se nedávno naplno rozjel v USA a k nám se časem také dostane.

Současné DC filmy na sebe v podstatě ani nenavazují; Joker a připravovaný Batman se odehrávají mimo dějovou linii Justice League. Nabízí se tedy otázka, jestli úspěch Snyder Cutu vše propojí či znovu nakopne DCEU.