Hra Cave Evil je prozatím asi nejvíce unikátní a řekněme „zvláštní” hrou, jakou jsem se někomu snažil představit. Je docela pravděpodobné, že jste o tomto kusu doposavad nikdy ani neslyšeli. Přesto ten, kdo měl možnost se s ní setkat, si ji jistě nesplete. Cave Evil více než cokoliv jiného připomíná pohled na pracovní kresby pro merch deathmetalové kapely. A i když nemusíme být příznivci těchto temných žánrů, nelze hře upřít snad až fascinující a unikátní retro vizuál, který mnohé z nás uchvátí.

Hra byla poprvé vydána v roce 2011 a i když má za sebou téměř jednu dekádu existence, včetně několika rozšíření, je již dlouhá léta beznadějně vyprodaná a sehnat jí lze snad jen v zahraničních bazarech za nemalé obnosy. S přihlédnutím k tomuto faktu a připočtením toho, jaká působivá a něžná krása na nás shlíží z přebalu hry, je již snadné si odvodit, proč se hra nestala stálou dekorací našich mass marketových prodejen. Však jen posuďte sami.

Ovšem nenechte se ošálit snad prvním negativním dojmem. Nemusí se jednat pouze o titul pro fajnšmekry. V okamžiku, kdy naše české vydavatelství Fox in the Box oznámilo, že se můžeme těšit na již třetí vydání této legendární záležitosti, která se dočká i kompletní české lokalizace, naše srdce pookřálo.

Osobně mám při pohledu na grafický vizuál nostalgický flashback na hraní starých gamebooků od Iana Livingstona či Steva Jacksona, kdy jsem se jako kluk pasoval s Chrámem zkázy, snažil se zničit Talisman smrti či se vydával na výpravy do Prokletého hvozdu.

Přečtěte si také: Netradičná spoločenská hra Nachozeno vás vytiahne na prechádzku

Ovšem o čem ta hra vlastně je, když už máme děsivý vizuál za sebou a ti otrlejší z vás neutekli hned po druhém odstavci?

Hra spadá do žánru čistokrevného Ameritrashe. To v důsledku znamená, že oproti Eurohrám se zde budete nořit do hutné herní, v tomto případě hororové, atmosféry a vypořádávat se s velkým podílem náhody - a tak se může stát, že si vaše vybroušená strategie může odskočit na zmrzku anebo naopak vám bude bůh kostek nakloněn a vy budete krájet soupeře jak salám na chleba.

Ve hře se ujmete role jednoho z nekromantů žijící již stovky let v podzemní nekropoli. A vaše ambice nejsou nijak menší, než se stát jejím absolutním vládcem. Jak taky jinak. Ovšem vaše temnomocné plány vám budou hatit i jiní nekromanti se stejně nemalými cíli, se kterými se budete muset vypořádat. V útrobách nekropole budete sbírat síly a suroviny, hloubit a sesouvat tunely, objevovat a verbovat své následovníky, převážně z řad zdejších rezidentů, a vybavovat je kouzly a artefakty pro maximalizování smrticího účinku. Toto všechno je ve hře reprezentováno kartami a těch zde najdete úctyhodných 350. A aby toho nebylo málo, na začátku partie vyberete náhodně jedno z ultimátních prastarých zel, s různorodými podmínkami konce hry, které se dříve či později probudí a půjde se podívat, kdo mu to dělá neplechu na zápraží. Unikátnost každé hry je tak tím téměř zaručena. 

Tomu pomáhají i karty událostí, které budete každé kolo vyhodnocovat, a také poměrně unikátní soubojový systém. Vaša parta doslova prohnilých bukanýru se střetne s jinou konkurenční vyvoněnou partičkou. Boj se dělí na tři bojová kola. Každý z vašich stoupenců má na své kartě znázorněn hex s bojovými atributy. Útočník jako první zvolí jeden z nich a oba protihráči pak sečtou hodnotu daného atributu u všech svých útočících následovníků a k této hodnotě přičtou hod dvanáctistěnnou kostkou. Kolo vyhrává strana s vyšším útokem. Druhé kolo provede tentýž krok obránce, jen výběr jeho atributů se musí omezit na atribut po levé či pravé straně toho, který prve zvolil útočník a boj proběhne stejně. V posledním kole se pak vyhodnotí třetí zbývající atribut a souboj vyhrává ten, kdo zvítězí alespoň ve dvou ze tří bojových kol. Touto nemrtvou melou samozřejmě mohou zamíchat i kouzla a artefakty, ale z porážených se nakonec stane jen „hromádka surovin“, kterou vítěz jistě upotřebí pro svůj ďábelský plán.

Ano, hra pochopitelně nemusí sedět každému. Jak bylo zmíněno, je konfliktní. Jejím hlavním cílem je eliminovat protivníky a sám přežít ostatní i prastaré zlo. K tomu opravdu velmi temný, sugestivní vizuál a zároveň značný podíl náhody, jak tomu u Ameritreshe bývá dobrým zvykem.

Pokud máte ve vaší herní skupině urážlivé hráče, či vy sami nejste zrovna příznivci těchto žánrů a ve vaší knihovně se objevují převážně Eurohry či hry s až „něžným“ grafickým zpracováním, jako například u titulů Na křídlech nebo Divukraj, pak své těžce vydělané peníze dokážete jistě investovat lépe.

Pokud vám ale nic z toho nevadí, anebo jste vysloveně fanoušek, pak vám jistě budou kluci od Foxíků vděčni za vaši případnou podporu a vy se dočkáte věru unikátního herního i vizuálního zážitku.