Mnichovská dohoda je pro mnohé Čechy a Slováky bolestnou historickou událostí. Přesně kolem ní se ale bude točit nadcházející britský film od Netflixu, který ponese název Mnichov: Na prahu války. Film bude vycházet podle bestselleru Roberta Harrise, přičemž kromě historických událostí, které proběhly v roce 1938 v Mnichově, se zaměří na dvě postavy. Na britského úředníka Hugh Legata (George MacKay) a německého diplomata Paula von Hartmanna (Jannis Niewöner). Legat totiž míří do Mnichova kvůli jedné tajné misi.

Jeho úkolem na konferenci bude získat důležité a tajné německé dokumenty, ve kterých má být Hitlerův detailní plán nejen na invazi do Československa, ale i do zbytku Evropy. Onen dokument by mohl Británii dokázat, že na Hitlera žádný appeasement, který usilovně prosazuje britský premiér Neville Chamberlain (Jeremy Irons), rozhodně fungovat nebude. Chamerlain chce však mír za každou cenu. Bez ohledu na to, koho kvůli tomu bude muset bodnout do zad. Dokumenty má však u sebe právě Paul von Hartmann, který se musí Hitlerovi vyhýbat, aby splnil svou misi. Film tak nebude jen historickým dramatem o události, po které bylo Československo vydáno do drápů nacistického Německa, ale i napínavým a špionážním thrillerem. 

Film zrežíroval německý filmař Christian Schwochow, jehož film Neviditelná byl v roce 2011 nominován na cenu Křišťálového glóbu na filmovém festivale v Karlových varech. Kromě výše zmíněných ve filmu ještě uvidíme herce jako Jessica Brown Findlay, Robert Bathurst, August Diehl, Alex Jennings, Anjli Mohindra, Sandra HüllerMark Lewis Jones. Premiéry ve vybraných kinech se dočkáme 7. 1. 2022. Na Netflixu pak 21. 1. 2022.