V roce 1938 proběhla v Mnichově konference mezi představiteli Velké Británie, Francie, Itálie a Německa, jejíž výsledkem byla takzvaná Mnichovská dohoda. Tedy ustanovení, podle kterého muselo Československo přenechat svá pohraniční sudetská území Hitlerovi. A jak víme, to vše nakonec vedlo k celkovému ovládnutí Československa nacistickým Německem, kterému se tím podařilo rozbít státní demokracii. Zástupci Velké Británie a Francie se tak pokusili prosadit postup appeasementu, aby se jejich země vyhnuly případné válce. Áďa Hitlerů však byl ten nejhorší člověk, proti kterému mohli tento postup aplikovat. O Mnichovské dohodě u nás vzniklo hned několik filmových děl, ale nyní se na celou událost podíváme z britské perspektivy. Netflix totiž za pár měsíců uvede snímek Munich – The Edge of War, který měl před pár dny premiéru na filmovém festivale v Londýně. 

Film bude vycházet podle knihy Mnichov od Roberta Harrise. Děj bude sledovat britského státního úředníka Hugh Legata (George MacKay) a jednoho německého diplomata Paula von Hartmanna (Jannis Niewöhner), kteří se vydají na osudnou konferenci. A i když se věci zprvu vyvíjí normálně, brzy si uvědomí, že na obzoru se začíná vynořovat něco mnohem většího. Britského premiéra Nevilla Chamberlaina ve filmu samozřejmě uvidíme také, zahraje si ho legendární britský herec Jeremy Irons.

I když film spadá pod britskou produkci, režie se příhodně ujal německý režisér Christian Schwochow, který například zrežíroval pár epizod k seriálu Koruna. Scénáře se ujal Ben Power. Mnichovská dohoda je téma, kterou Češi a Slováci Britům často vyčítají. Je tudíž rozhodně fajn, že se dalšího filmu z tohoto období věnují právě oni. Filmu se na Netflixu dočkáme již 21. 1. 2022.