Od uvedení filmu The Whale se mluví o návratu Brendana Frasera na stříbrné plátno. Pro celou generaci fanoušků však tento herec zůstane navždy legendou především díky roli šviháckeho dobrodruha Ricky O'Connella z akční klasiky Mumie (1999)

Původní film a jeho dvě pokračování (2001 a 2008) vydělaly v pokladnách kin slušné peníze, přestože si vysloužily pouze průměrné recenze. 

Bohužel když se studio Universal v roku 2017 pokusilo o reboot, nebyl to ani zdaleka takový úspěch. Snímek měl sloužit jako odrazový můstek pro sdílený filmový vesmír „Dark Universe“. V rámci něho studio Universal připravovalo další projekty zaměřené na kultovní postavy jako třeba Van Helsing, Dr. Jekyll a pan Hyde, Fantom opery, Frankenstein nebo Neviditelný muž. Cruisova Mumie byla však kritickým i komerčním propadákem, který zmařil veškeré naděje na případná pokračování nebo spin-offy.

Brandan Fraser si v rozhovoru pro časopis Variety o natáčení dramatu The Whale zavzpomínal taky na slavné časy Ricka O'Connella. Svého času byl totiž idolem, přičemž režisér Mumie Stephen Sommers si herce vybral pro jeho specifické schopnosti.

„Uměl dát ránu a přijmout ránu a měl skvělý smysl pro humor,“ řekl. „Člověk ho má opravdu rád. Nikdy nepůsobí namyšleně nebo arogantně.“

Přečtěte si také: K dalšímu dílu Mission: Impossible se připojuje hvězda z Mandaloriana

Ke všemu Fraser sám dělal tolik kaskadérských kousků, kolik jen mohl. A to i přes nějaká ta zranění. Byl prý připraven na všechno, co po něm produkce chtěla. Ani to mu ovšem nezajistilo místo u restartu Mumie a při vykopávkách ho nahradil Tom Cruise. Ten má sice taky velice přísnou pracovní morálku, ale evidentně mu něco chybělo. 

Fraser problém rebootu pojmenoval zcela jasně. Podle jeho slov ta kouzelná esence původní mumie byla zábava. V nové inkarnaci však humor naprosto absentuje a film se bere až moc vážně. Herec se domnívá, že Mumie by měla být napínavá jízda, ale ne děsivá nebo strašidelná. Šlo tak spíše o přímočarý horor.

Příklon k vážnosti nečekali ani fanoušci, přičemž režisér Alex Kurtzman dokonce označil film za svůj „největší neúspěch“ svého života.  

Když už je řeč o selhání, Fraser se nedávno vyjádřil i k zrušení připravovaného filmu Batgirl, kde měl ztvárnit pyromana jménem Firefly. Tento film byl zrušen jako jedna z obětí fúze společností Discovery a WarnerMedia. Nové vedení jednoduše nechtělo utratit tučný rozpočet za film, který bude premiérovat na streamovací platformě HBO. Mělo také pocit, že „Batgirl“ není dostatečně komerční na to, aby se dala zpětně uvést do kin.  

„Je to tragédie,“ postěžoval si Fraser. „Nevzbuzuje to důvěru mezi filmaři a studiem. Leslie Grace byla fantastická. Je to dynamo, prostě skvělá herečka. Všechno, co jsme natočili, bylo skutečné a vzrušující a bylo to pravým opakem přímočarého digitálního natáčení na zeleném plátně. Ve tři hodiny ráno jezdila po centru Glasgow hasičská auta a měly plamenomety. Byl to velkorozpočtový film, který byl ale ořezaný na to nejnutnější.“

Fraser uvedl, že režiséři Adil El Arbi a Bilall Fallah dali dohromady hrubý sestřih, ale stále se s filmem piplali. Přiznal tedy, že hotové dílo ještě neviděl.

„Nejím napůl upečené koláče,“ řekl Fraser. Pochválil však filmaře za to, čeho byl během natáčení svědkem.