Po mnoha filmových zklamáních z dílny DC filmů od nich již téměř nikdo nečeká nic světoborného. Nechápejte mě špatně. Zbožňuji animovanou produkci od DC, především jejich DCAMU tituly, které vznikly mezi léty 2013 a 2022. Jenže v oblasti hraných filmů jsou jejich filmy spíše mírně nadprůměrné a málokdy nám dají zadostučinění, které bychom od superhrdinského snímku čekali. Osobně se obávám, že v případě Black Adama to bude podobné o to více, že z nějakého podivuhodného důvodu existuje tak nějak mimo filmy se Shazamem. To je o to divnější, že Black Adam je hlavním nepřítelem Shazama, protože vládne nejenom stejnou mocí, ale je v jejím používání mnohem zkušenější, nebere si servítky a je prostě tak nějak naštvanější. 

Největší doménou filmu je tak spíše herecké obsazení v podobě Dwaynea „The Rock“ Johnsona, Pierce Brosnana nebo Aldise Hodgea. I když jsme již viděli několik ukázek z filmu, působily přece jenom trochu genericky. Co mě ale osobně překvapilo je hudba.

YouTube kanál WaterTower Music, co je oficiální kanál vydavatele filmové hudby Warner Bros. filmů, zveřejnil hudební téma Justice Society of America, skupiny superhrdinů, která bude ve filmu hrát důležitou roli. V rámci DC univerza jde o předchůdce modernější Justice League a jsou to právě tyto hrdinové, kteří se postaví řádění Black Adama. V této chvíli mi tahle skladba jede na smyčce asi po páté, což není divné. Filmové DC univerzum má totiž možná problém ve scénářích, logice, režii, případně jakékoliv snaze o přirozené přepojení alespoň dvou filmů, ale hudbu, tu prostě umí.

Nejen toto epické téma, ale i dříve zveřejněný hlavní motiv filmu vytvořil skotský skladatel Lorne Balfe, jenž stojí za hudbou do filmů jako Megamysl, Terminator Genisys, Lego Batman, Ghost in the Shell, Mission: Impossible: Fallout, Bad Boys for Life, Black Widow, Top Gun: Maverick, očekávaný Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves a mnoha dalších. Jako pomocný skladatel se podílel i na Transformerech, Ad Astra, Dunkirku, sérii Temný rytíř, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, dělal hudbu pro seriály Kolo času, Koruna, Jeho temné esence, Pennyworth, případně také videohry Crysis 2, Assassin’s Creed III, Skylanders a Beyond: Two Souls

Balfe je jednoduše zkušený skladatel a na této epické orchestrální kompozici využívající i reverzní nahrávky orchestrálních nástrojů podpořených elektronickými prvky a jednoznačnými etnickými motivy, je to prostě znát. Pozornější posluchači si jistě všimnou, že skladba obsahuje několik prvků z hlavního hudebního tématu Black Adama, kterýžto zase obsahuje prvky motivu Justice Society.

Hudební téma Black Adama

Black Adam bude možná průměrný film, ale jeho hudební složka je již teď epická. A už jen kvůli tomu půjdu 20. října do kina. Jo a také na popcorn a kolu (zdravím Vurhora, který tohle před vydáním čte. On ví proč).