Michaela Musilová je slovenská astrobioložka se zaměřením na výzkum života v extrémních podmínkách. Svůj doktorát získala na Bristolské univerzitě v Anglii. Zde však nestrávila celý svůj vysokoškolský život. Studovala a tvořila výzkumy na vícero univerzitách po celém světě. V současné době je ředitelkou a vedoucí misí HI-SEAS pod záštitou International MoonBase Alliance (USA). Taktéž působí jako hostující profesorka na FEI STU a na International Space University.

Přečtěte si také: NASA vydala na Halloween hororové plagáty vo vintage štýle

Tím nejzajímavějším je však práce pro NASA a spolupráce s ESA (Evropská kosmická agentura). Během této práce se zúčastnila desítek simulovaných misí na Mars i Měsíc, kde zažila mnoho dobrodružství. Například při jedné z misí jí a její posádce vypadlo v mrazivém počasí topení a posádka se musela zahřát vlastními těly.

Toto je jen malé shrnutí jejího života. O její dlouhé cestě za sny bude brzy vydávat knihu slovenské nakladatelství Artis Omnis. Na titulu s názvem Žena z Marsu pracovala Michaela Musilová společně s publicistkou a moderátorkou Lucií Lackovičovou.

Samotná kniha opisuje nejen práci pro NASA, ale také náročné studium na prestižních zahraničních univerzitách či střetnutí s inspirativními lidmi z celého světa. Čtenáři taktéž poznají zákulisí a extrémní podmínky vědeckých expedicí a simulovaných misí na Mars. Samozřejmě nesmí chybět ani detaily o jejím soukromém životě a překážkách, které musela v životě překonat.

Víme, že jsme popkulturní magazín a tato kniha je biografického rázu, nicméně Michaela Musilová je přeci astrobioložka. Tudíž se snaží dopátrat odpovědi na otázku, jestli jsme vlastně ve vesmíru sami. A to je i pro nás, milovníky scifi a fantasy literatury, velmi zajímavé. Vždyť samotná mise na Mars je pro nás zatím jen sci-fi představou, která by se však mohla zrealizovat v několika budoucích letech.

Pokud vás biografie Žena z Marsu zaujala, budete ji moci zakoupit někdy koncem listopadu/novembera tohoto roku. Knihu si můžete předobjednat na eshopech Martinus.sk nebo Gorila.sk.