Sympaťák Ben Stiller je možná znám především jako komediální herec, ale už od 90. let se také věnoval režírování. V tomto ohledu ale jeho největší chvíle slávy přišly až po začátku nového tisíciletí, kdy nám nadělil svou kultovní a u nás poměrně nedoceněnou satiru na svět modelů jménem Zoolander (2001). A o 7 let později pak přichází satira další, která si zas dělala prču především z hollywoodského kýče, sebechvály a kultury celebrit.

V roce 2008 tak vzniká Tropická bouře, kterou si Stiller nejenom natočil a napsal, ale také se objevil v jedné z hlavních rolích, přičemž se k němu připojily hvězdy jako Robert Downey Jr., Jack Black, Tom Cruise a Matthew McConaughey. Snímek pojednává o skupině herců a celebrit, které se rozhodnou natočit řádně epický válečný snímek. Ovšem až příliš pozdě si uvědomí, že samotné místo natáčení je extrémně nebezpečnou zónou, kde působí ozbrojená bojůvka, která příchod skupinky Američanů rozhodně nehodlá ignorovat.

Snímek zaznamenal u kritiků a diváků nadšené reakce, přičemž slušně si vedl i komerčně. Nicméně už v té době film čelil jisté kritice, která se týkala některých z jeho kontroverzních motivů. 

Třeba právě Ben Stiller ve filmu hraje hvězdu nadupaných akčňáků jménem Tugg Speedman, který ale jednoho dne také přijal roli Prosťáčka Jacka, mentálně postiženého dobráka, s nímž se pro změnu pokusil o vážný dramatický výkon. Tropická bouře tak byla například následně kritizována za to, že se údajně vysmívá lidem s mentálním postižením. Mnoho z těchto kontroverzí bylo nakonec zmírněno skutečností, že film si do značné míry dělá legraci z herců, kteří se zabývají právě těmito typy extrémních výkonů.

Kritiky se samozřejmě dočkal také blackface Roberta Downeyho Jr., jehož postava jménem Kirk Lazarus prodělá proceduru pigmentace kůže, aby mohl hrát afroamerického vojáka. Blackface, kterým se označuje forma make-upu, jenž používali obzvlášť herci s bílou pletí, aby mohli hrát lidi s pletí tmavou, bude ale kontroverzní věcí asi pořád, nehledě na okolnosti nebo záměr. Těžko si ovšem představit, zda by tvorba takového filmu prošla i v dnešní době, obzvlášť také vzhledem k faktu, že někteří se pokusili snímek bojkotovat už v roce 2008.

Nicméně zdá se, že sám Ben Stiller ničeho nelituje. Jeden z uživatelů Twitteru požádal Stillera, aby se za film přestal omlouvat, protože právě v období cancel culture je ještě vtipnější. Sám herec a režisér však na tweet zareagoval a uživatele ujistil, že se za Tropickou bouři rozhodně omlouvat nehodlá, přičemž dodnes je hrdý jak na film, tak i na všechny, kteří na něm pracovali. 

Stiller si dal na Tropické bouři opravdu záležet, na jejím scénáři totiž pracoval celých 5 let. O tvorbě snímků před lety prohlásil následující:

„Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře.“

Ke konci léta minulého roku dokonce vyšlo najevo, že Tom Cruise by si rád zopakoval extrémně populární roli Lese Grossmana, který si skoro ukradl celý film pro sebe. Pohrávalo se tak s nápadem buď vlastního spin-offu, nebo zkrátka dalšího filmu, kde by se mohl tenhle sprosťácký businessman s hustokrutopřísnými tanečními pohyby objevit. Tropická bouře i nadále ale zůstává parádní dospěláckou komedií, která své kouzlo neztratila ani po 15 letech.