Jistě, spousta lidí spojuje Bena Afflecka především s herectvím, ale nesmíme zapomenout na to, že představitel DCEU Batmana je také setsakramentsky talentovaný režisér a scenárista. Však se také může chlubit hned dvěma Oscary, jednoho dostal za drama Dobrý Will Hunting (1997) v kategorii Nejlepší původní scénář a druhého za napínavý thriller Argo (2012) za Nejlepší film roku.

Jeho éra v roli namakaného netopýřího ochránce Gothamu je však už oficiálně u konce. Filmové DC univerzum čeká velký restart, po němž se zrodí DCU Jamese Gunna a Petera Safrana, momentálních hlav DC Films. A i přestože James Gunn se pro určité projekty chopí otěží hlavního scenáristy, v minulosti se šuškalo o tom, že Affleck by se mohl k DCU připojit jako režisér některého z chystaných filmů.

Jeden z ohlášených projektů je například snímek The Brave and the Bold, který by měl být vstupním bodem Batmana do DCU. Ještě minulý měsíc se proslýchalo, že snímek by mohl natočit právě Ben Affleck. Známý herec a režisér ale nedávno poskytl rozhovor serveru The Hollywood Reporter, kde uvedl věci na pravou míru. 

A pokud čekáte, že Affleck se na režisérské tvorbě DCU bude podílet, tak pro vás máme špatnou zprávu. V rozhovoru zcela jasně prohlásil, že žádný DC projekt pro Jamese Gunna rozhodně natočit nehodlá. To ale samozřejmě neznamená, že by mu nedržel palce, Affleck uvedl, že Gunnovi přeje hodně štěstí, přičemž nepochybuje, že odvede skvělou práci. O DCU ale momentálně nemá zájem.

Affleckovi se vší pravděpodobností nesedí vize, kterou pro filmové univerzum Gunn a Safran mají. Není žádným tajemstvím, že Affleck toužil po mnohem temnějším a dospělejším Batmanovi, který by se podobal tomu od Matta Reevese z minulého roku. Je tudíž možné, že Gunn chystá fanouškům nadělit film o Batmanovi, ke kterému by si mohla sednout celá rodina. Ale to samozřejmě ještě není potvrzené, pořádných odpovědí se dočkáme až v době, kdy se bude blížit rok 2025. 

Bena Afflecka bychom měli v roli Batmana naposledy vidět v chystané sólovce o Flashovi, v níž bleskurychlého hrdinu (možná už také úplně naposledy) ztvární náš starý dobrý Ezra Millerů. Ale i přestože si netopýří kápi obleče herec ve Flashovi naposledy, v rozhovoru pro Herald Sun z minulého roku Affleck odhalil, že během natáčení Flashe vznikly asi jeho nejoblíbenější scény, jaké se svým Batmanem kdy natočil. Zároveň prohlásil, že celý snímek by měl být opravdu velice hezkou tečkou za celou jeho zkušeností hraní netopýřího ochránce Gothamu.

Ale pozor. Nečekejte, že Affleckův Batman bude ve filmu hrát nějakou obrovitánskou roli. Herec totiž odhalil, že ve snímku se objeví jen na pouhých 5 minut. I tak ale budeme doufat, že Affleck se se svou rolí rozloučí se ctí.

Premiéra Flashe je stanovená na 15. 6. 2023.