Když jsem psal novinky o komiksech Batman/Fortnite, tak jsem byl nadšený především z faktu, že v naší české kotlině vychází komiks z obřího světového vydavatelství v našem jazyce ve stejnou chvíli jako jinde ve světě. Doufal jsem, že se nebude jednat o jednu vlaštovku, ale o průlom ve vnímání naší republiky na poli komiksu a že se světové releasy budou jen hrnout. 

Modlitby byly vyslyšeny a nakladatelství Crew vypustilo raketu, která znamená další obří zářez pro komiksovou republiku. DC Comics momentálně připravuje barevnou povídkovou antologii nesoucí název Batman: Svět a bude se jednat opravdu o světový komiks v tom pravém smyslu slova.

14. září letošního roku vyjde Batman: Svět ve čtrnácti zemích včetně České republiky. Je to pouhé čtyři dny před oslavou takzvaného Batman Day. Sami si moc nedovedeme představit, jak lépe oslavit hrdinovo výročí než světovým releasem u nás. Kde všude tedy antologie vyjde? Jedná se o Severní Ameriku, Francii, Španělsko, Itálii, Německo, Polsko, Rusko, Turecko, Mexiko, Brazílii, Čínu, Koreu a Japonsko a Českou republiku.

To ovšem není všechno! Každá země bude mít svoji povídku, kterou napíšou a nakreslí autoři z té dané země. To znamená jediné! Batmana budou poprvé v historii psát a kreslit čeští autoři! O kresbu se postará hvězda domácí scény Michal Suchánek, který se už předvedl při malbě alernativní obálky pro Wonder Woman ze série Znovuzrození hrdinů DC (DC Rebirth). Jeho hvězda zazářila i v komiksu Děsivé Radosti, kde spojil síly se spisovatelem Ondřejem Neffem.

Scénář bude mít na starosti spisovatel Štěpán Kopřiva. Autor známý svojí kriminální sérií Rychlopalba nebo akční sci-fi jízdou Asfalt. Ani na poli komiksů není Kopřiva žádným ořezávátkem. Společně s Jiřím Grusem stvořili povedené dílko s názvem Nitro těžkne glycerínem. Dokonce se podílel na antologii parodující legendární Čtyřlístek. Do Čtyřlístku Dětem vstup zakázán s ďábelským číslem 666 přispěl asi tou nejlepší povídkou s názvem A Saigon Tribute

Už teď víme, že se nebude jednat o tradiční Batmanovské příběhy z Gothamu. Každý z autorů přiveze totiž Batmana do své rodné domoviny, to znamená, že Batman bude okupovat Prahu, a to ve velmi zajímavé době. Autoři se rozhodli využít příběhovou volnost a Temný rytíř se objeví v našem hlavním městě v éře komunismu, kde můžeme očekávat mix reálných postav a koketování komunistů s mysticismem. Na první pohled to vypadá na velmi zajímavou a neobvyklou povídku. 

Nebude se však jednat pro Batmana o první návštěvu stověžaté matičky Prahy. Loni dorazil Batman s Jokerem do Prahy v komiksu Batman: Evropa, při hledání léku na virus, kterým se oba společně nakazili. Za touto sérií stojí světoznámý komiksový scénárista Brian Azzarello.

Brian Azzarello společně s kreslířem Lee Bermejou (Batman: Zatracení, Joker) se objeví i v antologii Batman – Svět. Kromě těchto dvou es tahá DC z rukávu další zajímavá jména. Těšit se můžeme na příběhy od Piotra Kowalskiho (Zaklínač: Prokletí vran), Jae-Kwang Parka (Conan z Cimmerie: Lidé černého kruhu) nebo Mathieu Gabellua(Jednorožec) a spousty dalších.

Každá země pak bude mít svoji vlastní obálku. O tu naši se postará sám Michal Suchánek a drtivá většina je už dostupná k prvnímu zhlédnutí. Jenom ta japonská stále chybí. Jinak ale všechny vypadají naprosto parádně. Jaká se nejvíce líbí vám? A těšíte se na příběh Batmana v rudé Praze? Sborník bude mít pěkných 184 stránek a vyjde ve tvrdé vazbě, za což jsme opravdu velmi rádi. A nemůžeme se dočkat až se nám dostane v záři Batman: Svět do rukou.