Batman: Svět je celosvetová komiksová antológia, ktorá obsahuje príbehy o Batmanovi z rôznych krajín sveta. Čo je ale dôležitejšie, autori jednotlivých príbehov o najlepšom detektívovi na svete pochádzajú vždy z krajiny, v ktorej sa tá ktorá poviedka odohráva. Kniha vyšla celosvetovo v rovnaký deň a pretože jeden z príbehov sa odohráva v Česku, konkrétne v Prahe, vyšla zároveň aj u nás kompletne v češtine. A taktiež ju tu krstili.

Autormi českého príbehu sú scenárista a spisovateľ Štěpán Kopřiva a kreslič Michal Suchánek, ktorí sa K Batmanovi sa dostal cez Michala. Ten sa ešte v roku 2019 spolu s inými českými a slovenskými umelcami zapojil do projektu vydavateľstva Crew – tvorby alternatívnych obálok k superhrdinským DC komiksom. Suchánek v tom čase nakreslil alternatívnu obálku k štvrtému číslu komiksu Wonder Woman a vydavateľstvu DC sa celý tento projekt páčil tak veľmi, že sa rozhodli zapojiť ho aj do ich nového globálneho projektu, už spomínaného komiksu Batman: Svět. Prečo sa však k nemu ako scenárista pripojil práve Štěpán Kopřiva?

„Neměli jsme spolupráci před tím, ale mluvili jsme o něčem. Mluvili jsme o různých projektech, takže když DCčko oslovilo Petra Litoše z CREWe se zájmem o Michala Suchánka, tak to bylo přirozený. Byl to přirozený proces, protože jsme už spolu vedli nějaké hovory,“ vyjádřil sa nám Štěpán Kopřiva.

Pracovať na projekte o tak známom hrdinovi, ako je Batman, však nie je len také jednoduché. Hoci sa DC snažilo autorov nijakým spôsobom neobmedzovať, isté pravidlá museli byť v prípade Batmana dodržané.

„Myslím, že v příběhové oblasti jsme žádné omezení neměli,“ začína hovoriť Michal Suchánek, „samozřejmě jsou tady určitý pravidla, které zohledňují pravděpodobně rating. Co se vizuálů týče, tam si myslím, že počítali s naší příčetností, že nepřijdeme s něčím natolik extravagantním, aby nás museli krotit. Jsou takový obecný pravidla, typicky, že Batman nesmí držet v ruce střelnou zbraň.“

Práve rating nás zaujímal najviac. Ako Kopřiva, tak aj Suchánek majú za sebou prácu na rôznych projektoch, pričom väčšina z nich je určená podstatne staršiemu publiku. Kopřiva sa preslávil predovšetkým svojimi drsnými knihami Asfalt, Aktivní kovy, Křížová palba, Nitro těžkne glycerínem či Zabíjení. Suchánek má za sebou komiksové spracovanie troch poviedok Ondřeje Neffa v komiksovej knihe Děsivé radosti. Jeho digitálne projekty a kresby sa tiež často pohybujú vo vyšších vekových kategóriách. Bol pre autorov problém zmestiť sa do nižšieho vekového ratingu? A čo všetko museli vyhodiť?

„Vlastně byl,“ hovorí Kopřiva.

„Trochu jo,“ pridáva sa Suchánek.

„Trochu jo, protože my jsme tam měli takovou pasáž, která tam vlastně je,“ vysvetluje Kopřiva, „kdy hrozí nebezpečí, že vlna telepatického sebevražedného konání zaplaví města západní Evropy. A my jsme to tam ukázali. Myslím si ale, že nebyl ani tak problém v tom, co jsme ukázali, teda, byl v tom trochu problém, ale taky byl problém ve střídání juxtapozice ze strany DCčka.“

Suchánek na to nadväzuje: „Ono to vyplývá z toho omezeného rozsahu, který jsme měli k dispozici. Oni samozřejmě se snažili ten příběh vyčistit tak, aby byl co nejvíce zjednodušený, co nejsrozumitelnější, takže ve finále chápu, proč k tem škrtům došlo. Nicméně domnívám se, že kdybychom měli k dispozici dvakrát, třikrát větší rozsah, tak bychom to mohli ukázat nějakým způsobem, který by prošel.“

„Já si tohle trochu kladu za vinu, protože jsem si neuvědomil, když jsme začali ten příběh dělat, že to je příběh na regulérní sešit. To je prostě příběh na 22, nebo 24 stran,“ priznáva Kopřiva, „tím, že jsme ho museli zhustit do těch deseti a nechat tam opravdu jenom to nezbytné… to je prostě to, že jsme na začátku měli velký oči a tady to do toho spadlo.“

O Batmana je veľký záujem, čo dokazoval aj pomerne dlhý rad fanúšikov čakajúcich na podpisy autorskej dvojice po oficiálnom krste publikácie. Poniektorí si však dávali podpisovať aj iné práce oboch tvorcov, keďže obaja patria k známym osobnostiam českej literárnej a komiksovej sféry. Bola by teda škoda, keby sa po tejto spolupráci už nikdy pri žiadnom spoločnom projekte nestretli. Môžeme teda očakávať ďalšie spolupráce od tejto autorskej dvojice? Snáď áno. Vraj sa im totiž spolu pracovalo viac než dobre.

„Bylo to bezvadný. Já jsem se snažil nechat Michalovi co nejvíce prostoru, nebýt moc dogmatický, k čemu mám trochu sklony, a myslím, že Michal ten prostor využil pro mě naprosto překvapivým a nečekaným způsobem. Opravdu jsem z toho byl hodně nadšený,“ zakončuje Kopřiva náš rozhovor.

Batman: Svět samozrejme nie je iba o Česku. Príbeh Kopřivu a Suchánka sa objavuje po boku takých komiksových tvrocov, ako sú Brian Azzarello, Lee Bermej, Nicola Mari, Piotr Kowalski, Jae-Kwang Park či Mathieu Gabella. Ide tak o zaujímavý prierez svetovým komiksom, ktorý si môžeme užiť v rovnakom čase, ako všetci ostatní fanúšikovia Batmana a čitatelia komiksov na celom svete. A to je samé o sebe pomerne výnimočné, ak teda nepočítame projekt Batman: Fortnite. Ale aj tam to je zase o tom Batmanovi.

Batman už nie je "iba" svetový, prišiel aj priamo do Česka. A to je udalosť, ktorú by si nemal nechať ujsť žiadny batmanovský fanúšik.