Pokud vše půjde dobře, již za necelé dva měsíce se hráči dočkají nové videohry ze světa DC Comics s názvem Gotham Knights. Londýnské studio Rocksteady, které stojí za skvělou trilogií Batman: Arkham, tentokrát pověsilo superhrdiny na hřebík a zaměřilo se na seskupení padouchů Task Force X v připravované videohře Suicide Squad: Kill the Justice League. Ochrana Gothamu tak zůstala na WB Games Montréal, tvůrcích velmi dobrého, ale nedoceněného prequelu arkhamské série s názvem Arkham Origins.

Kooperativní akce Gotham Knights to ale mezi hráčskou základnou rozhodně nemá lehké. Po odhalení několika posledních ukázek hra schytala hodně negativních ohlasů. Spousta lidí si stěžovala na nedostatečné grafické zpracování a plochý soubojový systém. My se ale dnes nebudeme zaměřovat na technické zpracování. A to z jednoho prostého důvodu. Nebudeme hodnotit vývojovou verzi dle patnáctiminutové ukázky.

My dnes budeme probírat úplně jiný problém, řekněme více nerdfixovský. Již od oznámení hru sužují negativní ohlasy na absenci Batmana a na hratelné postavy, o kterých toho nečtenáři komiksů moc neví. A právě na ně se dnes stručně zaměříme. Pokud vás tedy zajímá, kdo je kdo v nadcházející kooperativní akci Gotham Knights, rozhodně pokračujte ve čtení.

KRÁL JE MRTEV, AŤ ŽIJÍ KRÁLOVÉ!

I když se to na první pohled nemusí zdát, příběh Gotham Knights se rozhodně neodehrává po událostech videohry Arkham Knight a nespadá ani do univerza série Arkham. Nová hra od WB Games Montréal fanouškům nabídne nový vesmír, nový příběh a také velké množství starých i nových postav.

V příběhu ale budou chybět dvě důležité osoby: Bruce Wayne alias Batman a komisař Jim Gordon. Oba dva totiž přišli o život. Vzhledem k tomu, že se jednalo o ikony zákona, jejich smrt rozpoutá v Gothamu kriminální apokalypsu, o níž se budou muset postarat noví hrdinové. A právě v tento moment přijde na scénu skupina gothamských rytířů.

Nightwing, Red Hood, Robin a Batgirl. To jsou hlavní hrdinové Gotham Knights. Vcelku nesourodá parta, že? Ve skutečnosti ale toho mají všichni společného víc, než může být na první pohled patrné. Nejen, že blízce spolupracovali s Batmanem, ale také je většina z nich tak trochu Robinem. A pokud ne, s ikonickým zelenočerveným kolegou Temného rytíře měli alespoň velmi blízký vztah. Z celé skupiny Gotham Knights má ale nejdelší historii Nightwing, takže naše povídání začneme u něj.

LÉTAJÍCÍ GRAYSON

První iterace Nightwinga měla svůj původ v příbězích o Supermanovi. Nás ale zajímá Nightwing z Gotham Knights. Tedy ten, jenž je asociován s Batmanem. Maskovaný hrdina s civilním jménem Dick Grayson zapustil své kořeny v DC univerzu již v roce 1940. Jeho tvůrci Bill Finger a Bob Kane z něj udělali nejmladšího člena vyhlášené akrobatické rodiny s uměleckým jménem Flying Graysons. Nikoho tak jistě nepřekvapí, že hlavní schopností Dicka bylo zvládání opravdu náročných akrobatických kousků, což se mu k jeho budoucímu poslání rozhodně hodilo.

Jeho kariéru maskovaného strážce odstartovala velká rodinná tragédie. Graysonovi se totiž zapletli s mafiánským bossem Tonym Zuccou, který kvůli penězům nechal zabít celou rodinu. Tedy až na malého Dicka, jenž celému činu přihlížel. Celou katastrofu ale lehce zmírnil miliardář Bruce Wayne. Ten se totiž Dicka ujal, vycvičil ho a udělal z něj nového parťáka pro boj proti zločinu.

Z Dicka Graysona se ale nestal Nightwing, ale úplně první iterace kultovního zelenočerveného sidekicka Robina. Batman dal Dickovi volné pole působnosti a nový smysl života. Kromě občasného přicmrndávání nejznámějšímu superhrdinovi města Gotham se z prvního Robina taktéž stal vůdce mladé skupiny Teen Titans.

Vše ale netrvá věčně a i Dicka začala postupně štvát role mladšího Batmanova parťáka. Během události známé jako Crisis on Infinite Earth pověsil mladý Grayson svůj oblek Robina na hřebík a stal se někým lepším, silnějším a samostatnějším – Nightwingem.

A právě v této podobě si za Dicka budete moci zahrát v Gotham Knights. Na fanoušky tak čeká velmi silný hrdina s šikovnými udělátky a high-tech modročerným kostýmem, jenž vyniká nejen svými akrobatickými schopnostmi, ale také v boji na blízko s dvěma technologicky vyspělými jednoručními tyčemi.

Dick Grayson si od roku 1940, kdy vznikl, prošel velkým množstvím různorodých událostí a také nějakými změnami. A kdybychom měli zmínit všechny, asi bychom tu byli několik hodin. Pro nás je ale důležité, že Nightwing v podání Dicka je dokonalý akrobat a skvělý bojovník s tragickou minulostí, jenž se v Gotham Knights postará o velké množství zlomenin.

S JOKEREM SI NENÍ RADNO ZAHRÁVAT

Stejně jako Nightwing, i Red Hood není spojován jen s jednou konkrétní osobou. Například v příběhu The Man Behind the Red Hood! z roku 1951 byl Red Hood neznámý padouch s červenou maskou na hlavě, který během souboje s Batmanem skočil do nádoby s kyselinou. Jestli stále nevíte, kam tím míříme, z první iterace Red Hooda se později vyklubal sám velký Joker. Tato událost byla dokonce zpracována i ve videohře Batman: Arkham Origins.

Maskovaná identita Red Hooda ve videohře Gotham Knights ale patří osobě známé jako Jason Todd. Na rozdíl od Dicka nebyl Jason součástí akrobatické rodiny, ale syn kriminálníka Willise Todda, jenž byl jednoho dne zavražděn padouchem známým jako Two-Face.

Poté, co Jason přišel o otce a jeho matka zmizela, mu nezbylo nic jiného, než se pustit do kariéry zločince a příležitostného zlodějíčka, což se mu časem vymstilo. Nebo spíš naopak. Mladého Todda totiž jednoho večera nenapadlo nic šílenějšího, než že Batmanovi ukradne pneumatiky z Batmobilu. A takové věci se fakt nevyplácí. Temný rytíř Jasona chytil při činu, ale místo, aby mu zlámal všechny kosti v těle, se nad ním slitoval a ujal se ho stejně jako Dicka Graysona

Jeho hrdinská kariéra odstartovala během studií na škole Faye Gunn, během kterého odhalil Gunniny zločinecké aktivity. Po těchto událostech Jason nahradil Dicka Graysona v roli sidekicka Robina. Vzhledem k jeho zločinecké minulosti byl však Jason k padouchům stále více a více krutější, což vedlo až k jeho propuštění z pozice Robina.

Další Jasonovy kroky vedly k nalezení matky, což se mu ve finále i povedlo. Byl tu však jeden háček. Jeho biologická matka Jasona předala samotnému Jokerovi, se kterým spolupracovala. I přesto, že se druhého představitele Robina pokusil Batman ze zajetí zachránit, nakonec přišel příliš pozdě. Jason Todd bohužel zemřel v opuštěném skladu, kde ho Joker nejdříve brutálně zmlátil páčidlem a následně celou budovu odpálil.

Největší zajímavostí na celé tragické události je ale fakt, že ji vlastně způsobili samotní fanoušci univerza DC. O smrti Jasona Todda totiž v roce 1988 rozhodlo telefonické hlasování, kterého se zúčastnilo necelých jedenáct tisíc lidí. A o 72 lidí více se nakonec přiklonilo k brutální smrti druhého Robina. 

Smrt Jasona Todda ale ve finále byla jen dočasná. V komiksovém příběhu Batman: Under the (Red) Hood z roku 2005 byl druhý představitel Robina díky změně reality oživen. Po nějakém čase potloukání po ulicích se Jasona ujali Ra's al Ghul a jeho dcera Talia, kteří z něj prostřednictvím Lazarovy jámy udělali mnohem silnějšího a krutějšího bojovníka. Zároveň se ale prohloubila jeho psychická nestabilita.

Jason obdařený novými schopnostmi se s balíkem peněz, vzpomínkami na Batmana, Jokera a informacemi o tom, že Temný rytíř nepomstil jeho smrt, vrací zpět domů, aby osobně zabil Jokera a velmi násilnou cestou očistil Gotham. Z darovaných peněz si navíc zaplatí vlastní impérium a převezme Jokerovo původní alter ego.

A tak se zrodil nový Red Hood v podání Jasona Todda. Během let byl stejně jako u Nightwinga jeho příběh občas upravován. I přes vcelku velký spoiler musíme zmínit například videohru Arkham Knight. V ní má totiž Jasonův přerod ještě jeden mezistupeň. Během celého příběhu Jason pod identitou Arkham Knight vypomáhá Scarecrowovi ve zničení Gothamu a k jeho odhalení a přeměně v Red Hooda dojde až na úplném závěru celé hry.

Red Hood z Gotham Knights ale nebude mít s Arkham Knightem nic společného. To však nemění nic na tom, že se hráči ujmou opravdu silného a krutého antihrdiny v černém obleku s ikonickou červenou maskou, jenž se proti padouchům nebojí používat střelné zbraně.

DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO

Po Dicku Graysonovi, jenž se role Robina zřekl, a tragicky zesnulém Jasonovi, který se vrátil jako mnohem brutálnější Red Hood, se dostáváme ke třetímu a zároveň poslednímu muži ze skupiny Gotham Knights. Tim Drake alias třetí Robin sice nemá tak zajímavou minulost jako předešlí protagonisté, ale i tak je jeho origin důležitý pro celkové propojení.

Reálná historie Tima Drakea se začala psát během roku 1989. V prvním komiksu, ve kterém se objevil, ho však tvůrci zasadili do dob, kdy Dick Grayson předváděl svou akrobatickou show. Malý Tim se totiž nacházel na nočním představení, během kterého tragicky zemřeli oba rodiče Dicka Graysona.

Tim Drake měl na rozdíl od předchozích Robinů vcelku klidné dětství. Pocházel z velmi zámožné rodiny archeologů a potýkal se vlastně jen s tím, že jeho rodiče byli každou chvíli někde v cizině kvůli archeologickým vykopávkám.

Již v devíti letech byl mladý Tim tak inteligentní, že dokázal vydedukovat pravou identitu Batmana a jeho prvního pomocníka Robina. Jejich hrdinské činy ho tak inspirovali, že začal sám trénovat akrobacii a bojová umění. Navíc taktéž začal pilovat detektivní dovednosti, aby ještě více prohloubil svůj intelekt.

Když bylo Timovi třináct let, Batman zrovna přišel o již zmiňovaného Jasona Todda, jenž figuroval jako druhá iterace Robina. Mladému chlapci tak došlo, že Temný rytíř nejspíše bude potřebovat dalšího pomocníka. S prosbou o převzetí role Robina se však nevydal za Brucem Waynem, ale Dickem Graysonem, jenž ho však odmítl. Ve finále se ale Tim extrémně prokázal v boji s Two-Facem, čehož si všiml Batmanův komorník Alfred. A jelikož v Timovi viděl velký potenciál, doporučil ho samotnému Temnému rytíři.

Batman se Timova výcviku nakonec ujal. Všechny zkušenosti však měly vést jen k jeho výpomoci v jeskyni. Po smrti Jasona Todda již Bruce Wayne nechtěl žádného svěřence brát do přímé akce. Tim Drake se ale ve finále stal třetím Robinem poté, co Batmana zachránil během střetu se Scarecrowem.

Třetí iterace Robina však patří mezi ty postavy, kterým byl celkem radikálně změněn origin během relaunche univerza s názvem New 52. Současná verze Tima Drakea například vůbec není propojená s originem Dicka Graysona a nezná ani přesnou identitu Batmana. Změnou takéž prošla i událost, kdy se stal Robinem. Tim je Temným rytířem nejdříve odmítnut. Vzhledem k tomu, že je zkušený hacker, nabourá se Tučňákovi na účet a převede část jeho financí na Batmanův účet, což ale dostane jeho rodinu do nebezpečí. V programu ochrany svědků se Bruce Wayne Tima nakonec ujme a udělá z něj Robina.

Zapomínat ale nesmíme ani na Timovu druhou identitu Red Robin, která v historii taktéž patřila několika postavám. Tu však zmiňujeme jen okrajově, protože by nám její rozbor zabral několik dalších desítek minut a ve finále vlastně není pro dnešní povídání důležitá.

Tim Drake v Gotham Knights je prostě Robin, třetí iterace kultovního Batmanova pomocníka, která hráčům nabídne zase jiný druh hratelnosti než ostatní postavy. Podle traileru Tim Drake hráčům nabídne ikonickou tyč pro boj na blízko, prak, dočasnou neviditelnost a dokonce i teleportaci na krátkou vzdálenost, kterou získal díky technologii satelitu Ligy spravedlnosti. A to zní dobře, ne?

KOMISAŘOVA DCERA

Posledním členem skupiny Gotham Knights není nikdo menší než samotná Batgirl, mladá hrdinka, jež by mohla hráčům ukojit chtíč po absentujícím, nebo spíše zesnulém Batmanovi. Netopýří dívka se totiž Temnému rytíři podobá nejen svým kostýmem, ale také způsobem, se kterým se vypořádává s padouchy.

Postava Batgirl stejně jako Robin, a vlastně i většina ostatních postav, několik rozdílných civilních identit. Identita netopýří dívky v Gotham Knights však patří Barbaře Gordon, známé postavě DC univerza, jež se v komiksu poprvé objevila již v roce 1967.

Příběh Barbary Gordon v Gotham Knights vychází převážně z jejího prvního originu. Vzhledem k příjmení a napojení na prvotní původ nikoho nepřekvapí jméno jejího otce. Barbara je dcerou kultovního policejního komisaře Jima Gordona. Ve světě boje proti zločinu se tak pohybovala již od raného dětství.

Vzhledem k tomu, že jako dítě nezažila nic hrozného, její kariéra maskované ochránkyně se začala budovat až později. Po dostudování doktorátu z literatury se z Barbary stala vedoucí veřejné knihovny města Gotham. Z jejího vzdělání tak pramení velmi vysoká inteligence.

Její život se otočil naruby až během jednoho maškarního plesu, kam se vydala v ženském kostýmu Batmana. Během této akce se padouch Killer Moth pokusil unést miliardáře Bruce Waynea. Jeho zlodušský plán mu však překazila právě Barbara v kostýmu Batmana. Samotná záchrana udělala na Temného rytíře velký dojem. I přesto se ale stále snažil Barbaru od kariéry maskovaného strážce odradit. To se mu však nepovedlo. Z Barbary Gordon se nakonec stala Batgirl, dívčí Batmanův sidekick, který přes den vedl knihovnu a přes noc pomáhal s bojem proti zločinu. 

Mnozí z vás by si asi mysleli, že zde naše povídání o Batgirl zastavíme, ale ne. Pokud čtete komiksy, nebo jste alespoň hráli sérii Arkham, tak víte, že život Barbary Gordon postihlo velké neštěstí. V komiksu Batman: The Killing Joke z roku 1988 navštívil Barbaru doma sám Joker. Gothamský princ zločinu dívce prostřelil míchu, což mladou hrdinku upoutalo na kolečkové křeslo.

Paraplegie však Barbaru od života hrdinky neodradila. Postupem času začala své maskované kolegy podporovat jako Oracle, počítačová expertka, jež dokáže najít každičkou informaci a nahackovat všechna potřebná zařízení.

Role Oracle Barbaře zůstala více než 20 let. Tedy 20 reálných let, ne příběhových. Se změnou přišel až relaunch univerza New 52, který taktéž pozměnil její origin story. Z nového původu je však pro iteraci z Gotham Knights důležitá jen jedna věc: schopnost ovládat několik druhů bojových umění. Vás ale jistě zajímá jedna důležitá otázka. Jak se z ochrnutého člověka může opět stát hrdina, který dokáže obstát i v reálném boji? Odpověď je prostá. Během relaunche New 52 objevila Oracle taje experimentální chirurgie a rozsáhlé fyzické rehabilitace, což ji pomohlo zotavit se ze svých ran a opět začít přímo bojovat proti padouchům.

A tak se zrodila Batgirl, životem ošlehaná hrdinka, které se budeme moci v Gotham Knights ujmout. Hráči se tak mohou těšit na hratelnou postavu, jež jim nabídne kombinaci toho nejlepšího z Barbařiných tajných identit. Od hackerských schopností až po boj na blízko s technologicky vyspělou tonfou ve stylu kickboxu, jiu-jitsu a capoeiry.

SNAD TO DOBŘE DOPADNE

A to byl stručný průlet životem hrdinů, v jejichž kůži budete moci v Gotham Knights porazit Court of Owls, Mr. Freeze, Hádankáře a další známé padouchy z batmanovského univerza. A my jen doufáme, že nový počin studia WB Games Montréal nabídne hráčům hodiny skvělé zábavy. Stejně jako je v minulých letech nabízela i série Arkham. 

Já osobně musím říct, že se na Gotham Knights těším. A co vy? Líbí se vám nová hra zasazená do světa Batmana, nebo vyhlížíte spíše Suicide Squad: Kill the Justice League od Rocksteady? Nebojte se napsat váš názor do komentářů.