Máme zde první box office okénko roku 2023. A samozřejmě se opět zaměříme na film, který bude světovým kinům vládnout ještě několik nadcházejících týdnů. Avatar: The Way of Water dál pokračuje ve své dlouhé cestě za hranicí dvoumiliardových tržeb. Po uplynulém víkendu má celosvětově na kontě již 1,39 miliardy, čímž už začíná silně dýchat na záda komerčně nejúspěšnějšímu filmu minulého roku, kterým je zatím i nadále Top Gun: Maverick. Ten má na kontě zas 1,48 miliardy, je ale téměř jisté, že během tohoto týdne bude muset svou korunu krále box officu předat nejnovějšímu dílu Jamese Camerona.

Je otázkou, zda druhému Avatarovi nedojde dech těsně před hranicí 2 miliard, k níž se Avatar údajně musí dostat, aby mohl být podle Camerona považován za úspěšný snímek. Producenti ale věří, že o film bude jaksepatří velký zájem i během celého ledna. 

V kinech je dále zájem i o nový animák Kocour v botách: Poslední přání, který se zaměřuje na udatné kocouřisko ze Shreka, jemuž opět propůjčil hlas Antonio Banderas. Snímek už má na kontě přes 139 milionů, čímž překonal svůj devadesátimilionový rozpočet. Ovšem pokud jste čekali, že se bude jednat zase jen o další tuctový a nezajímavý spin-off ze světa Shreka, možná budete překvapeni. Kocour v botách: Poslední přání se těší opravdu skvělým reakcím a recenzím. Podle některých se dokonce jedná o nejlepší podívanou z onoho univerza od dob Shreka 2 z roku 2004.

Dále se stále ještě chodí i na druhého Black Panthera, který si po minulém víkendu zajistil v domácím box officu třetí místo. Celosvětově tak má na kontě již 820 milionů dolarů, což z něho oficiálně dělá šestý komerčně nejúspěšnější film roku 2022. 

A na co do kina tento týden? Co třeba na novou akční jízdu od Guye Ritchieho? Talentovaný britský filmař nám totiž tento čtvrtek, tedy 5. 1. 2023, nadělí svou novou podívanou jménem Operace Fortune: Ruse de guerre, ve které se představí hvězdy jako Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes a Hugh Grant. Na oficiální trailer se tak můžete podívat níže.