Dnes ještě jedna zpráva o pokračování Avatara, která tak trochu navazuje na novinku, o níž jsme psali před dvěma týdny. Určitě se všichni shodneme na tom, že Avatar: The Way of Water patří mezi nejočekávanější filmy poslední doby. Mnozí samozřejmě očekávají, že snímek bude v kinech opět bořit rekordy. A co si budeme povídat, druhý díl má rozhodně slušně nakročeno k tomu, aby se stal minimálně komerčně nejúspěšnějším filmem tohoto roku. Bude se ale opakovat podobný úspěch předchozího dílu, v rámci kterého by se pokračování dostalo do TOP 5 nejvýdělečnějších filmů všech dob?

Inu, sám režisér James Cameron si myslí, že pokud by měl být druhý díl považován za skutečně úspěšný, tak bude muset. V rámci rozhovoru pro GQ byl filmař dotázán na rozpočet, přičemž Cameron řekl následující:

,,Bylo to ku**vsky drahé. Ten film představuje nejhorší obchodní případ v historii kinematografie. Musí z toho být třetí nebo čtvrtý nejvýdělečnější snímek v dějinách. To je naše jasně stanovená hranice.“

Pokud bychom se podívali na žebříček nejvýdělečnějších filmů všech dob, tak právě první pětka se skládá z filmů, kterým se jako jediným podařilo v tržbách překonat dvoumiliardovou hranici. Jedná se o snímky Avengers: Infinity War (2,04), Star Wars: Síla se probouzí (2,06), Titanic (2,2), Avengers: Endgame (2,7) a samozřejmě první díl Avatara (2,9).

Jak už nějakou dobu víme, samotný rozpočet dvojky se pohybuje kolem 250 milionů dolarů, ovšem když k tomu ještě připočteme, kolik tvůrce stály propagační kampaně, tak celkově se za film utratilo asi něco přes 600 milionů, možná i víc. Navíc také i něco stojí samotné uvedení do světových kin.

Pokud bychom tedy vzali v potaz Cameronova slova, druhý Avatar by měl svým box officem překonat výše zmíněné Star Wars, v přesných číslech by to znamenalo, že musí celosvětově vydělat přes 2,069,521,700 dolarů. 

Cameron před pár týdny také uvedl, že už se nenacházíme ve stejné době, kdy začal psát scénář k filmu. V rámci toho se obává, že místo toho, aby lidé chodili do kina, tak raději budou sedět doma a koukat na filmy přes nějakou streamovací službu. Zároveň také uznal, že pokud snímek nebude dostatečně výnosný, trh by mu také mohl následně říct, že celou sérii zaříznou třetím dílem, na čtvrtý a pátý by tak následně nedošlo.

Je ale samozřejmě možné, že k ničemu takovému nedojde ani v případě, že se Cameronovi nenaplní jeho dvoumiliardový sen. Tudíž čtyřka a pětka by mohly vzniknout i v případě, že dvojka na hranici dvou miliard nedosáhne. Ale necháme se překvapit. 

Ať už to dopadne jakkoliv, po vydání filmu do kin bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se jeho tržby budou rozrůstat. Ale vzhledem k tomu, že na druhý díl čeká opravdu mnoho fanoušků, tak bychom se nějakého obrovitánského maléru rozhodně neobávali. Na nejnovější trailer Avatara, který je zároveň pravděpodobně trailerem posledním, se můžete podívat níže.

Myslíte si, že se druhému dílu podaří dostat se do TOP 5 nejvýdělečnějších filmů všech dob?