Miles Morales se chystá vrátit na velké plátno ve filmu Spider-Man: Across the Spider-Verse. Jak to tedy lépe oslavit než speciálním komiksem Spider-Man crossover? Inu, ten bohužel nedopadl úplně nejlépe. Nedávné komiksové vydání s názvem „What If... Miles Morales became Thor“ (Co kdyby... se Miles Morales stal Thorem) nesplnilo očekávání fanoušků, kterým se ani zdaleka nelíbilo karikaturní zobrazování černochů v komiksu. Nyní na tyto ohlasy reagoval autor komiksu Yehudi Mercado.

„V posledních dnech jsem si vzal odstup a naslouchal. Beru na vědomí vaši kritiku mého nedávného vydání What If... Miles Morales was Thor,“ uvedl prostřednictvím Twitteru. „I když jsem díky svému židovskému a mexickému původu prožil trochu jinou životní zkušenost, stále vím, že neautentičnost bolí, a mrzí mě, že komiks v tomto směru selhal.“

„Vážím si toho, že jsem mohl naslouchat a učit se od svých černošských a portorikánských komiksových kolegů, doufám, že tento okamžik využiji k tomu, abych pomohl prosazovat lepší autenticitu příběhu,“ dodal. „Chystám se také věnovat částku, kterou mi Marvel zaplatil, organizaci Brooklyn Book Bodega, která se snaží o zvyšování gramotnosti a o to, aby se k dětem v New Yorku dostalo více knih.“

Miles Morales je nyní známý především díky nedávnému filmu Spider-Man: Into the Spider-Verse, v němž se Morales objevil v alternativním vesmíru po boku různých dalších verzí samotného Spider-Mana. Komiks, jehož autorem je Yehudi Mercado a výtvarníkem Luigi Zagaria, je součástí nadcházejících oslav 60. výročí slavného pavoučího muže od Marvelu. Komiks se však okamžitě setkal s odporem kvůli stereotypnímu zobrazení černochů.

„Ze všech pěti říší je Asgard jeho kápí,“ říká na jednom místě. Také vykřikne: „It's hammer time,“ (Nastal čas kladiva) zatímco se ohání svou verzí Mjolniru, který je pokrytý graffiti. A fanoušci komiksů si to nenechali líbit.

Přečtěte si také: Marvel se pochlubil prvními fotkami z chystané třetí řady seriálu What if…?

Nešťastným zvratem je, že právě toto číslo What If... Miles Morales bylo prvním, které napsal jiný než černošský scenárista. Předchozí čísla napsali Cody Ziglar, Anthony Piper a John Ridley.

Naštěstí by se Morales měl vrátit v mnohem více uspokojující podobě v komiksu Spider-Man: Across the Spider-Verse, v níž se utká s multivesmírným padouchem, který si nechá říkat The Spot.