Společnost Penguin Random House, potažmo Del Rey, která zodpovídá za vydávání nových Star Wars knih pro dospělé ve Spojených státech, si v posledních letech navykla tu a tam ozvláštnit knižní portfolio vydáním audioknih. Touto formou jsme se už dočkali příběhu o mládí hraběte Dooku v audioknize Dooku: Jedi Lost od Cavana Scotta a adaptace části komiksů o doktorce Aphře, o kterou se postarala Sarah Kuhn. Zatím poslední je pak titul The High Republic: Tempest Runner z éry Vrcholné Republiky, pod nímž je opět podepsán Cavan Scott.

Audiokniha Star Wars: The High Republic: Tempest Runner vyšla letos na konci srpna/augusta, přičemž jak Jedi Lost, tak Doctor Aphra se časem dočkaly i knižního vydání, přesněji vydání kompletního scénáře v pevné vazbě. Proto se tak nějak předpokládalo, že Tempest Runner půjde dříve či později stejnou cestou. A skutečně, tištěná verze příběhu bude v zahraničí oficiálně k dostání od 1. března/marca 2022, opět v pevné vazbě.

Scénář, který je součástí první fáze příběhů z období Vrcholné Republiky, zahrne režijní poznámky Cavana Scotta, psané zvukové efekty i poznámky určené týmu zodpovědnému za původní zvuk. Jak se zdá, tento formát má u fanoušků úspěch, když na něj dojde už potřetí. Ve výsledku se ale není čemu divit, jelikož tištěná verze scénáře se může hodit sluchově postiženým, sběratelům, fanouškům, co chtějí přesně vědět, jak se píše nějaké jméno, nemluvě o dosahu v neanglicky mluvících zemích. Pro mnoho fanoušků, jejichž mateřským jazykem není angličtina, je koneckonců čtení scénáře lepší varianta než poslech mluveného slova.

Tempest Runner každopádně rozšiřuje příběh Lourny Dee, jedné z vůdčích postav Nihilů. Ti se dají v rámci éry Vrcholné Republiky, zasazené do období zhruba 200 let před událostmi filmové ságy, považovat za úhlavní nepřátele. Zbývá pak otázka, zda může časem dojít i na vydání v češtině. Je sice pravda, že v posledních měsících české verze knih ze série Star Wars: Vrcholná Republika jen přibýbají, ale nezapomínejme na to, že Egmont u nás nevydává zdaleka vše. Prozatím vydává pouze knihy pro dospělé a tituly z tzv. young-adult kategorie, zatímco projekty určené dětem a komiksy na české vydání stále čekají. Uvidíme tedy, do jakého tábora nakonec zamíří knižní vydání scénáře audioknihy.