Román Dracula od irského spisovatele Brama Stokera (Drákulův host) je asi tím nejikoničtějším hororem knižního světa. Právě díky této knize z roku 1897 se zrodil moderní mýtus o nejznámějším upírovi všech dob, kterého zná snad každý člověk na světě. Dnes se však nebudeme věnovat nějakému novému vydání tohoto klasického díla, ale podíváme se na velmi úspěšnou komiksovou adaptaci.

Přečtěte si také: Gaimanova Severská mytologie se dočká komiksové adaptace

Dracula, jak zní název tohoto komiksu, byl vytvořen přesně podle originální románu francouzským umělcem Georgesem Bessem (Incredible India). První výtisk vydalo francouzské vydavatelství Glénat BD 16. října/októbra 2019. Komiks byl tak úspěšný, že Bess dostal za tuto adaptaci cenu na festivalu Prix Imaginales 2020.

Pro fanoušky neobvyklých evropských komiksů není žádnou novinkou, že by se měla tato adaptace dočkat českého vydání. O jeho přípravě nás informovala komiksová odnož nakladatelství Argo (Argomiks) již 20. května/mája letošního roku. V jejich prohlášení na Facebooku stálo, že by mohl být komiksový Dracula takovým pěkným vánočním dárkem.

Jak už asi tušíte, komiksová adaptace Dracula ještě nevyšla a letos ani nevyjde. Argomiks nás však během včerejšího dne alespoň uspokojil ukázkou třech stránek z českého výtisku. Musíme říct, že kresba je velmi zajímavá, depresivní a černobílé pojetí přidává na velmi temné atmosféře.

V neposlední řadě nakladatelství Argo prozradilo symbolické datum vydání, které by snad už mělo konečně klapnout. Komiksová adaptace románu Dracula by měla vyjít přesně na svatého Valentýna, tudíž 14. února/februára 2021.