Komiksová část nakladatelství Argo s názvem Argomiks na letošní rok připravuje dva robotické projekty. Jeden z nich je sice stále utajený, ale ten druhý určitě potěší spoustu lidí. V předloze tohoto komiksu poprvé před sto lety zaznělo slovo robot (Josef Čapek). Většina z vás asi tuší o co jde, přeci o R.U.R. podle předlohy Karla Čapka.

Karel Čapek se narodil v roce 1890 a zemřel ve věku 48 let na zápal plic. Jeho smrt však byla nejspíše osvobozením, protože si na něj dělalo zálusk gestapo. Pan Čapek rozhodně patřil mezi nejlepší české spisovatele. Navíc, naší popkulturní komunitě je velice blízký, protože do velkého množství svých děl vkládal nějaké sci-fi prvky. Mezi nejznámější můžeme zmínit Krakatit, Válku s Mloky, Bílou nemoc a pro nás v tuto chvíli nejdůležitější R.U.R.

Rossumovi univerzální roboti neboli R.U.R je sci-fi dramatem, který se věnuje výrobě robotů. Ty mají nejdříve sloužit jen jako pomocníci na domácí práce. Lidstvo je však použije do války a roboti, kteří disponují city, se vzbouří a vyhlásí lidstvu válku, která pro ně nemusí dopadnout úplně dobře.

Na komiksové adaptaci pracuje česká umělkyně Kateřina Čupová. Na facebookovém profilu Argomiks bylo zveřejněno několik ukázkových stránek z toho komiksu, které můžete vidět v naší galerii. Lettering sice není finální, ale stylizace komiksu je jednoduchá, ale zato krásná a jedinečná. Nemůžeme se dočkat, jak toto dílo dopadne. Vyjít by mělo na podzim tohoto roku.