Amerického spisovatele Ricka Riordana vám asi nemusíme nějak dlouho představovat. Ano, je to ten člověk, který stojí za knižními sériemi Bohové Olympu nebo Percy Jackson. Zvlášť tu druhou sérii bude znát většina z nás, protože se v roce 2010 dočkala filmové adaptace první knihy a v roce 2013 navazujícího pokračování. Jednalo se však o průměrné filmy, takže nikdy neudělaly díru do světa tak velkou, jako jejich knižní předlohy.

V roce 2016 autor otevřel novou pětidílnou urban fantasy sérii s názvem Apollónův pád/Apolónov pád, která se odehrává ve světě Percyho Jacksona. Tudíž je to opět spojení současnosti v USA s řeckou mytologií. Hlavním hrdinou této série je potrestaný bůh slunce Apollón, který je svržen v těle 16letého kluku do New Yorku bez svých božských schopností. V cestě mu navíc stojí spousta nepřátel.

Zatímco si čtenáři v anglicky mluvících zemích mohou užívat všech 5 knih, my v Česku jsme se na začátku roku dočkali čtvrtého dílu s podtitulem Hrobka nemrtvých. Slovenští čtenáři si však na své lokalizované vydání museli počkat krapet déle. Samotný čtvrtý díl se slovenským podtitulem Tyranova hrobka vydalo nakladatelství Fragment (SK) včera, 24. červenca/júla. Pokud patříte mezi čtenáře této série, určitě se podívejte na další odstavec na anotaci, kde zjistíte, co vás vlastně v nové knize čeká.

Přečtěte si také: Seriál Percy Jackson a Olympané se na Disney+ dočká druhé řady

"Apolón má pred sebou ďalšiu ťažkú skúšku! Dokáže zabrániť blížiacej sa katastrofe? Bývalý olympský boh Apolón, zakliaty v tele pubertálneho smrteľníka Lestera Papadopoulosa, má pred sebou ďalšiu ťažkú skúšku! Na tábor rímskych polobohov v sanfranciskom zálive sa chystajú zaútočiť všetkého schopní rímski imperátori. Majú armádu obrov, netvorov a príšer, a vďaka svojim ničivým zbraniam môžu tábor Jupiter vymazať zo zemského povrchu. Navyše si našli mocného spojenca – ani živého, ani mŕtveho, no o to nebezpečnejšieho. Dokáže Apolóni zabrániť blížiacej sa katastrofe?"