Tragické teroristické útoky z 11. září 2001 otřásly světem a navždy změnily krizové řízení nejen v USA, ale i po celém světě. Onen útok se nejvíce dotkl letového provozu, pro který byl odborníky vytvořen speciální manuál ke každé situaci, s níž by se letová kontrola mohla setkat. K souboru postupů byl navíc přidán i protokol 42 pro neočekávané situace. Ve francouzském sci-fi thrilleru Anomálie (L'Anomalie) je právě tento protokol aktivován a zaměstnanci letiště jsou povoláni řešit situaci, s níž se dosud nikdo nikdy nesetkal.

Sci-fi román Anomálie od Hervého Le Telliera, pro Čechy zatím neznámého francouzského spisovatele, přišel v roce 2020 jako blesk z čistého nebe. V současné době si čtenáři navykli na šablonovité survival sci–fi počiny, které přehnaně často řeší problémy opuštěných astronautů v hlubokém vesmíru, ale Anomálie je jiná, náročná, přitažlivá a i když není zcela originální, rozhodně je velmi zajímavá.

Příběh začíná na palubě letadla z Paříže do New Yorku, ve kterém letí desítky cestujících. Mezi nimi se nachází i zabiják Blake, nigerijský popový zpěvák Slimboy, právnička Joanna a neúspěšný spisovatel Victor. Všichni zmiňovaní vedou svým způsobem dvojí život. Význam slovního spojení dvojí život však na konci cesty dostane úplně jiný rozměr. Během letu nastanou obrovské turbulence, ale naštěstí vše dobře dopadne. Letadlo podle plánu přistane v New Yorku, jenže něco je jinak. Cestující se prostřednictvím anomálie dostali do úplně jiné reality…

Pokud vás anotace knihy zaujala, ale neovládáte francouzštinu, máme pro vás dobrou zprávu. Anomálie se totiž během tohoto roku objeví i u nás a to nejen v Česku, ale dokonce i na Slovensku.

České vydání přinese před začátkem vánoční sezóny brněnské nakladatelství HOST, které pro fanoušky připravuje výtisk v pevných deskách s překladem Sáry Vybíralové. Naopak slovenští čtenáři už nemusí na nic čekat. Vydání od slovenského nakladatele Inaque a překladatelky Máriy Michalkové vyšlo začátkem tohoto pracovního týdne, takže je již v současné době k dostání u všech vybraných knihkupců.

Jak jsme již jednou zmiňovali, Češi si na Anomálii budou muset ještě chvíli počkat. Datum vydání je zatím naplánováno na 3. listopadu/novembra 2021.