Cartoon Saloon je irské animační studio, které má nezaměnitelný styl animace i vyprávění. V minulosti nám přineslo filmy Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře od režiséra Tomma Moora. Ty se vyznačovaly specifickým vizuálem a příběhem. Inspiraci si bral z keltské mytologie a irské mytologie a pracoval s motivy střetu dvou světů - magického a moderního, které jsou jen velmi těžko slučitelné.

V roce 2017 si studio odskočilo k ještě exotičtějšímu snímku The Breadwinner (Živitel), jenž vyprávěl o těžkém údělu dětí v afghánském Kábulu, plně ovládaném Tálibánem. Avšak nás fanoušky keltské mytologie ve stejném roce nalákalo ukázkou na film Wolfwalkers. Od té doby to vypadalo, že se po filmu slehla zem. Naštěstí film konečně míří na festival a Apple TV+.

Apple získal práva na celosvětové streamování Wolfwalkers na svojí platformě Apple TV+. Přestože je uvedení na tuto platformu rozhodně dobrá věc, protože se na film budeme moci také podívat, skalní fanoušci Cartoon Saloon se obávali o to, jestli si nudou moci užít netradiční animaci i na velkém plátně.

Nyní máme odpověď. Film bude uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (TIFF). Ten v tomto roce probíhá snad jako každá kulturní událost digitálně (vítejte v budoucnosti). Film se bude virtuálně promítat 12. září v 18 hodin, ale pouze pro Kanaďany, takže my si budeme muset ještě počkat.

Wolfwalkers začíná během brutální kolonizace Irska Oliverem Cromwellem (1649-1652 poz. red.) v hrabství Kilkenny, které po krvavém obléhání připadlo anglickým osadníkům. Na Cromwellův rozkaz je z Anglie poslána mladá učednice na lovce Robyn Goodfellowe (dabovaná Honor Kneafsey) a její otec Bill (Sean Bean), aby stopovali a zabíjeli poslední vlky žijící za městskými zdmi.

Zvídavá a vzpurná Robyn se odplíží do lesů a objeví svět, o kterém se jí ani nesnilo. Potká zde Mebh, (Eva Whittaker), divokou dívku vychovanou vlky a díky své nové přítelkyni začne zjišťovat, že to není les, kdo by se měl obávat, ale naopak „měšťáci.“ Když se však sbližuje s lesním světem, její vztah s otcem bude podroben zkoušce, protože sama Robyn se stává jednou z těch, které má za rozkaz vyhladit.  

Poslední díl „irské folklórní trilogie“ režiséra Tomma Moora a Rosse Stewarta je ohromujícím důkazem jejich jedinečného animačního stylu a vypravěčského umění. S vizuálními odkazy na před-keltské obrazy, Studio Ghibli a některé chytlavé písně je Wolfwalkers okamžitou klasikou pro všechny věkové kategorie.

Spolu s oznámením festivalové premiéry oznámil distributor Wildcard Distribution, že film poputuje do britských a irských kin později tohoto roku. Zatím na stránkách distributora nejsou žádné další informace, ale tohle znamená, že Apple si nechce „uzurpovat“ film pro sebe a je ochoten spolupracovat místními kino distributory.

Apple také zatím neoznámil, kdy bude Wolfwalkers k dispozici, ale předpokládá se, že to bude dispozici na Apple TV +, později v roce 2020.