Opatření, která nastala v posledních letech, způsobila to, že se Animefest musel dvakrát odložit. Letos se konečně zadařilo a 17. ročník tohoto festivalu pro všechny milovníky mangy, anime a Japonska se uskutečnil! Díky úžasné komunitě, která v Česku každým rokem roste, tak nebyla nouze o pestrý program, mnoho zábavy a několik zajímavých momentů.

Kvůli vynuceným odkladům byla očekávání o to vyšší a nadšení ještě výraznější. Zatímco úplně první ročník Animefestu v roce 2004 se konal v kině Art a dorazilo na něj kolem 200 lidí, letošní 17. ročník navštívilo přes 8500 návštěvníků! Tak obrovské množství lidí bylo potřeba dobře informovat a k tomu sloužilo hned několik věcí. Předně skvěle zpracovaný web se všemi informacemi, následně mnoho lidí ocenilo papírovou brožuru s programem a plánkem a pro ty nejnáročnější tu byla mobilní aplikace. V ní jste si mohli ohvězdičkovat jednotlivé přednášky, prohlédnout si, kde se jednotlivé sály nachází, a mít přehled o tom, kdy a kde se která speciální akce odehrává. V neposledním řadě mohli návštěvníci za pomoci aplikace hlasovat v různých soutěžích a anketách. 

Celý festival probíhal na Brněnském výstavišti. Jde o 23. největší výstaviště na světě a je velmi dobře známé i v zahraničí. Krom veletrhů hostí i několik důležitých událostí, jako jsou koncerty, VIDA centrum nebo Game Access 2022.

CO ANIMEFEST NABÍDL

Animefest se už od úplného počátku nesl v duchu japonské tematiky a rozdělení na různé frakce. Těmi letos byly: Tvůrci, Vyznavači, Hráči a Parťáci. Po celý víkend byl pro návštěvníky k dispozici obrovský počet přednášek. Důležitou přednášku mělo také nakladatelství Crew, které oznámilo několik mang, jež mají v plánu vydat ještě do konce roku u nás. Těšit se tak můžeme na Jak jsem se reinkarnoval coby sliz, Chainsaw Man nebo v současné době v Japonsku velmi populární Tokyo Revengers. V mezičase jsme pak měli možnost projít si celý areál a kdo nezabloudil na přednášky, tak se mohl účastnit workshopů, utratit své životní mění v prodejních stáncích, kde se nacházel nejen merch s weebovským podkresem, ale i mnoho dobrot a několik překvapení. 

Své zázemí mělo například i Artist Alley, které sloužilo výhradně pro tvůrce. Setkat jste se zde mohli s velkým množstvím lidí, kteří svými dovednostmi a zkušenosti doslova ohromují své okolí. Ať už to jsou nadaní fotografové, zkušení malíři nebo cosplayeři.

Co nejeden návštěvník ocenil, byla možnost sledovat bojové umění na živo ve stanu bojovníků a následně otestovat své pečlivě natrénované hodiny sledováním kenda proti ostříleným mistrům tohoto sportu. Můžete zkusit hádat, jak většina takových pokusů dopadla. Mimochodem, po dobrém souboji je nejlepší odměna zajít si na jídlo! Takových stánků bylo po areálu hned několik a do příštího roku doufáme, že se jich bude objevovat více. A více košů. Ne vážně, kdo našel odpadkový koš, tak ten vyhrál v loterii. Někdo je snad ukradl nebo absolutně netušíme, kam všechny zmizely.

Kdo už měl přednášek a stánků pokrk, mohl zavítat do Deskoherny, kde byly k vyzkoušení klasické hudební hry jako třeba Dance Dance Revolution, které v Japonsku frčí ve velkém. A kdo neholduje tanci, mohl udělat čelem vzad a zabrouzdat do herního ráje v podobě několika připravených počítačů pro pořádnou pařbu. Stále vás to neoslovilo? Nevadí, kdo si nevybral, pro toho byl připraven celý sál jen pro hraní deskových her. Zde se dalo vyzkoušet klasické Shogi nebo Go a kdo na to neměl odvahu, mohl si zapůjčit jednu z několika klasik. Pokud ani to nebyl váš šálek čaje, tak zbývalo jen usednout k hernímu systému Dračí hlídka a ponořit se do pořádného dobrodružství. 

S Tirusem jsme si jinak fajn pokecali, pozval nás na jejich vlastní festival HlídCon. Též nám slíbil, že se už brzy dočkáme samostatného Gamebooku ze světa dračí hlídky a knihy humorných fantasy povídek. A pravidla pro pokročilé? Na ty si ještě budeme muset počkat.

A JAK TO VŠECHNO PROBÍHALO

Neodmyslitelnou součástí Animefestu je tradiční křest sborníků mang od českých tvůrců, Vějíř. Tím vše začalo a odstartovalo se mnoho úžasných aktivit. Co nás ale zarazilo nejvíce, byl obrovský zástup cosplayerů. Na české a slovenské scéně snad není takový con, který by na jedno místo nahnal tolik fanoušků do cosplaye, jako je právě Animefest. Jednotlivé zapálence sem hlavně přilákala oblíbená Cosplay soutěž, kde šlo získat velmi hodnotné ceny. Jaký byl nejčastější cosplay můžeme jen hádat, ale za nás zde bylo obrovské množství různých postav z Genshin Impactu, které dokonce společně pochodovaly areálem, dále postavy z Demon Slayera a Naruta. Z ne-anime kostýmů prim hráli hlavně dvojice Geralt a Yennefer z herního Zaklínače a samozřejmě League of Legends, kde zářily postavy Jinx a Vi, hlavě jejich Arcane verze.

Vytvořit kvalitní cosplay není vůbec jednoduché. Vyžaduje to mnoho času, prostředků, úsilí a šikovnosti. A prodat ho správným roleplayem je mnohokrát ještě těžší.

Nikdo se nestane expertem přes noc, každý pokus, každé bodnutí, každé vyprázdnění vašeho prasátka je sice znát, ale… Ocení to někdo? Pochopí lidi, že váš kostým není jen hloupá hračka za pár korun a že nejste jen herci z cirkusu? Pravděpodobně ne a přesně tuhle zvrácenou představu se snaží zastánci umění cosplaye změnit.

Proto v současné době vzniká velkolepý projekt za podpory MaF Movies, který dává možnost vzniku novým filmům. Projekt COSPLAY: Celovečerní dokumentární film se pravděpodobně stane účinným nástrojem, jak otevřít lidem oči a očistit jména všech cosplayerů. Dokument pod taktovkou Petra Hrabálka odstartoval první klapkou v září roku 2021 na akci Blavburg. A pak už to jenom jelo.

Hlavní ideou filmu je tedy představit cosplayery jako umělce, lidi s nekončící plejádou schopností a umu, které si sami díky tomuto hobby vypilovali. Cílem je tak představit celý proces výroby cosplaye a ukázat, co za práci a dřinu se schovává v tomto zdánlivě jednoduchém koníčku. Tvůrci tak chtějí nevědoucím lidem nabídnout jednoduchou odpověď na otázku: „A k čemu ti to je?“

Samotné natáčení bude probíhat až do konce roku 2022 a autoři i účastníci filmu se plánují ukázat na mnoho dalších akcí, jako je Blavicon, VIECC – Vienna Comic Con, Cosples a snad i na letošním Akiconu. Během podzimu je taky na plánu spuštění crowdfundingu. 

Pro film bylo vybráno 10 protagonistů, z nichž se každý specializuje na něco jiného a mají co nabídnout. Mezi hlavními účinkující nalezneme i mistra Geralta z Rivie Kuromara, najdeme zde i Akela Taku, která se specializuje hlavně na fursuit, a BlockHolma, jenž se zaměřuje na Jokera a je znám svým perfekcionismem. 

Mezi tuto desítku protagonistů patří i manželská dvojice Mari & Feinobi, kteří se proslavili svými detailními cosplayi z her od Telltale a 2K, které využívají takzvané cellshadingy. V současnosti patří mezi nejvýraznější postavičky české cosplay komunity. Není žádným tajemstvím, že pro své hobby jsou schopni obětovat doopravdy hodně, což nám i sami potvrdili.

ZÁVĚR FESTIVALU

Mary se se svým kostýmem Tiny Tiny zapojila i do hlavní cosplay soutěže a i díky jejímu skvělému roleplayi vyhrála cenu diváků. Kromě ní jsme ale viděli mnoho krásných kostýmů. V kategorii jednotlivců získal třetí místo Just Jay jako Thorin Oakenshield z The Hobbit: The Battle of the Five Armies, druhé místo si odnáší Mary jako Tiny Tina a první místo patří Amathys se svým cosplayem Brigitte Lindholm z Overwatche a stává se tak hrdou reprezentantkou za Českou republiku v Paříži. 

Souboj skupin byl o něco intenzivnější, ale i tak má své výsledky. Na třetím místě se umístili Celeby a Kisaki Gina jako Starlight a Queen Maeve. Druhé místo ukořistili Quee a Julianet jako Scarlet Flandre a Scarlet Remiia. První místo a zároveň vstupenku na ECG (European Cosplay Gathering) získává dvojice Kate a Tery jako Erika a Anneliese. My jsme s naším Arcane cosplayem alespoň postoupily do užšího výběru, což jsme ani nečekaly, takže i to nás těší!

Kromě hlavní cosplay soutěže se odehrával i Cosplay debut, ve kterém si mohli nováčci vyzkoušet, jaké to je soutěžit s jejich prvními výtvory. Cenu za nejlepší šití získala Teya jako Sněhurka. Nejlepší craftskill Ikaran jako Goblin Slayer a cenu za nejlepší vystoupení získala Akimi Lupixa cosplay coby Lady Alcina Dimitrescu z Resident Evil 8. Diváci nezůstali v zapomenutí a cenu diváků získala rovněž Akimi Lupixa.

Samozřejmě se toho událo mnohem a mnohem víc, co jsme nestihli říct. To, co všechno Animefest nabídl, je nepopsatelné, atmosféra byla skvělá, soutěže úžasné, zastoupení přednášek bylo přímo výborné. Lze jen těžko vybrat jednu věc, která se nám líbila nejvíce, i když musíme uznat, že zastoupení amatérských i profesionálních cosplayerů bylo doopravdy obří a celkově se na všechny a všechno kolem dobře dívalo. 

Co se musí nechat je, že i přes jeho nedobrovolnou dvouletou pauzu, se Animefest vrátil na scénu v celé své síle a kráse. V následujícím roce je v plánu velký návrat spolu s více odpadkovými koši, pestřejší obsazení jídelních stánků a zajímavou duchařskou tematikou, kterou si zvolili sami návštěvníci a fanoušci a my plánujeme být u toho.