Filmová divize Warner Bros., která vytvořila filmovou trilogii Pána prstenů i Hobita ve spolupráci s Warner Bros. Animation, připravuje nový animovaný film z Tolkienova světa. Samostatný celovečerní snímek The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim bude režírovat Kenji Kamiyama. Jedná se o anime veterána, který spolu s producentem Josephem Chou vytvořil nejznámější anime série jako Knights of the Zodiac: Saint Seiya, Ultraman, Appleseed a v neposlední řadě Ghost in the Shell: Stand Alone Complex.

Scénář napíší Jeffrey Addiss a Will Matthews, tvůrci animovaného seriálu Temný krystal: Věk vzdoru, za který vyhráli televizní ocenění Emmy. Konzultanty projektu jsou Philippa Boyens a Fran Walsh, spoluscénáristky Pána prstenů a Hobita od Petera Jacksona. Samotný Jackson nebude v projektu zapojený vůbec. Podle insiderů však projektu požehnal. Animaci budou produkovat (nikoliv animovat) Sola Entertaiment. Ti zatím mají ve svém portfoliu manhwa adaptace Tower of God a The God of High School. Počítá se s tím, že film bude promítán v kinech.

Animovaný film navazuje na film Dvě věže, nebo spíše na naznačenou historii Helmova žlebu. Příběh se dle propagačních materiálů bude odehrávat stovky let před známou bitvou kolem devátého krále Rohanu, Helma Hammerhanda (Helm Kladivo), zakladatele této pevnosti.

„Všichni v New Line cítíme hlubokou náklonost ke světu, který J. R. R. Tolkien vytvořil, takže ponořit se do Středozemě spolu s týmem společnosti Warner Bros. Animation, je splněným snem,“ nechali se slyšet ředitelka společnosti Warner Bros. Pictures Carolyn Blackwood a prezident New Line (distribuční společnost) Richard Brener. „Fanoušci znají scénu Helmova žlebu jako jednu z nejlepších bitevních scén, které byly kdy natočeny. Díky mnoha stejným kreativním tvůrcům s geniálním Kenji Kamiyamou v čele, nemůžeme být více nadšeni, když přinášíme novou verzi její historie, které pozve globální publikum, aby zažilo bohatou a komplexní ságu o Středozemi novým vzrušujícím způsobem.“

Uvidíme, jestli nám film odpoví zásadní otázku a to: Kde byl Gondor, když padly západní úvaly?! Kde byl Gondor, když je nepřátelé svírali?! Kde byl Gon-, pardon trochu jsem se do toho položil, ale určitě jsem zvědaví, jak moc bude animované zpracování věrné Tolkienovu světu vzhledem k tomu, že filmové zpracování se sem tam odklání.