Star Wars se od samého počátku pořád měnily. Ani v hlavě George Lucase nebyly nikdy stejné. Naopak měl spoustu plánů a v průběhu tvorby celé hexalogie se dokázaly nápady měnit velmi drasticky. Jako příklad můžeme uvést komiks The Star Wars z roku 2013. Jedná se o adaptaci původního návrhu originální trilogie. Luke Skywalker je zde starší rytíř Jedi-Bendu a hlavní postava Annikin Starkiller, jenž musí zachránit princeznu Leiu před „Králem Sithů“. Povídám to, protože se nedávno stalo něco podobného. Tentokrát na sebe však břemeno nakreslení komiksové adaptace Duel of the Fates vzal jediný fanoušek.

Scénář k IX. Star Wars filmu zpracovali J. J. Abrams a Chris Terrio. Původně tato role měla být přisouzena Colinu Trevorrowi a jeho závěr nové trilogie nesl jméno Duel of the Fates. Nejdříve se k nám dostaly koncept arty (zde a zde). Jejich autenticitu následně potvrdil sám Trevorrow a nakonec na internet unikl i celý scénář, který si můžete přečíst. Disney se však k původnímu scénáři zatím nevyjádřil a vypadá to, že s ním nemá žádné plány. Šance se tedy chopili fanoušci, protože mnohým z nich připadala verze, kterou jsme mohli mít lepší, než Abramsův film. 

Přečtěte si také: Ve Star Wars Outlaws navštívíme i planetu ze sequelů

Mezi zajímavější projekty patří například animace od Mr Sunday Movies, kteří s nadsázkou v originální animaci shrnuli děj alternativního scénáře. Komiksový kreslíř Andrew Winegarner se vydal těžší cestou. Rozhodl se vzít celý scénář a převést ho co nejvěrněji do komiksu. Svoji práci zveřejnil na svých webových stránkách. Momentálně má hotovo 6 ze sedmi plánovaných dílů s tím, že některé panely je ještě třeba kolorovat. Už nyní však můžeme ocenit péči, jež do komiksu vkládá. Jeho styl spíše připomíná původní Star Wars komiksy, které vycházely v 70. letech. Snažil se však co nejvěrněji zreplikovat koncept arty, které máme k dispozici.

Autor tohoto velice zajímavého projektu na sebe upozornil twitterovým příspěvkem, kde na sebe prozradil, že na tomto komiksu pracuje více jak rok. Není příliš spokojený s tím, jakým směrem se vydal závěrečný film a chtěl, aby byla tahle část lore zachovaná, protože „Star Wars JE naše nová mytologie.“ Dále se svěřil s tím, že jeho snem by bylo, aby mohl tenhle komiks vydat oficiálně. Já bych však byl realističtější. Disney neproslulo svojí benevolencí k fanouškovské tvorbě, a proto mu přeji, aby proti němu nebyly vedeny žádné první kroky.