Jednu dobu to se snímkem Megalopolis, novou sci-fi událostí od legendárního Francise Forda Coppoly (Kmotr), vypadalo pěkně nahnutě. Snímek měl údajně hodně problematickou produkci, kvůli které hrozilo, že nakonec ani nebude dotočen. Když však byl konečně zkompletován, pak zase začalo hrozit, že nenajde žádného amerického distributora, protože mnozí představitelé velkých studií se začali obávat, že film se bude kvůli svému obsahu a stylu obtížně prodávat.

Coppola si ale může oddechnout, protože snímek nakonec přece jenom distributora pro Severní Ameriku našel. Stane se jím Lionsgate, stejné studio, které se ujalo i jeho slavné Apokalypsy (1979). Na světě už také máme i datum premiéry v amerických kinech, které bylo stanoveno na 27. 9. 2024.

U nás by se měl snímek díky společnosti Film Europe objevit v rámci festivalové přehlídky Be2Can, která bude probíhat od 2. do 9. října 2024, někdy poté ho uvidíme i ve standardní kinodistribuci.

Snímek se už objevil na letošním festivale v Cannes, kde se dočkal spíše rozporuplných reakcí. Na diváka čeká experimentální podívaná, která podle všeho rozhodně nebude pro každého.

Co se příběhu týče, jistá nehoda zničí metropoli podobnou New Yorku, která už se nějakou dobu nacházela v rozkladu. Na scénu proto přichází Cesar Catilina (Adam Driver), idealistický architekt, který si umane město přestavět na přetrvávající příklad utopie. Nicméně zkorumpovaný a ctižádostivý starosta Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito) má zcela jiné plány. Mezi oba dva muže a jejich odlišné vize vstoupí Franklynova sociálně založená dcera Julia (Nathalie Emmanuel), která je již unavená z pozornosti a moci, se kterou se narodila, v rámci čehož hledá svůj smysl života. 

Coppola se postaral jak o režii, tak i o scénář, 120milionový rozpočet si zaplatil ze svého tím, že prodal části svých vinic. Jedná se o jeho vysněný projekt, na němž začal pracovat už v roce 1983.

Dále se ve snímku objeví herci jako Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight, Dustin Hoffman, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Talia Shire, Jason Schwartzman, James Remar, Grace VanderWaal a další. Níže se ještě můžete podívat na trailer.