Rychle se nám blíží konec června. To znamená i příchod již 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. A právě dnes proběhla tisková konference, kde se mluvilo nejenom o doplňujících informacích ke kompletnímu programu, samozřejmě také o tom, které hollywoodské celebrity dorazí. A letos je to opravdu sympaťák vedle sympaťáka.

V první řadě se do Varů přijede podívat Viggo Mortensen, představitel Aragorna z trilogie Pána prstenů, který dále zazářil v titulech jako Východní přísliby (2007), Tohle je náš svět (2016) a Zelená kniha (2018), za něž byl i nominován na Oscara.

Ve Varech uvede svůj druhý zrežírovaný celovečerák, který se stane western Až na konec světa. Ten se už ostatně objevil i na loňském filmovém festivale v Torontu. V Česku převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. 

Dále se k do Varů podívá také vynikající britský herec Clive Owen, který v poslední době působil především v seriálovém světě. Znát ho můžeme například z titulů jako Král Artuš (2004), Sin City - město hříchu (2005) a Potomci lidí (2006).

Ve Varech uvede povedené drama Na dotek (2004), kde ztvárnil jednu z hlavních rolí, za svůj výkon pak byl i nominován na Oscara. Film uvede v rámci jeho blížícího se 20. výročí od premiéry. 

Dalším významným hostem se stane Daniel Brühl, který si zahrál například v Hanebných panchartech (2009), Rivalech (2013) a Psychiatrovi (2018). Za poslední dva zmíněné tituly byl herec nominován na Zlatý glób.

Ve Varech uvede svůj celovečerní režijní debut jménem Sousedé (2021), ve kterém sám ztvárnil jednu z hlavních rolí. 

Ze známých filmařů se do našich luhů a hájů podívá i Steven Soderbergh, tvůrce trilogie o Dannyho parťácích a režisér slavných filmů jako Sex, lži a video (1989), Erin Brockovich (2000) a Traffic - Nadvláda gangů (2000). Na festivalu uvede svůj snímek Kafka (1991) a novinku Mr. Kneff, které se oba točí kolem Franze Kafky, od jehož úmrtí si letos připomínáme sto let.

Podívá se k nám i Ti West, který v roce 2022 uchvátil svět hororu svými tituly X a Pearl, v nichž v hlavní roli zazářila Mia Goth. Ve Varech uvede závěr své hororové trilogie jménem MaXXXine, jenž do našich kin vejde už příští měsíc.

V neposlední řadě se na festivalu také objeví americká režisérka Nicole Holofcener (Můžete mi kdy odpustit?) a mexický filmař Michel Franco (Lucía, a co pak). Dále také ještě Rúnar Rúnarsson (Vrabčáci), Daniele Luchetti (Můj bratr je jedináček) a Alexandre O. Philippe (Říkej mi Bille).

Cenu za mimořádný umělecký přínos české kinematografii letos převezme Ivan Trojan (Šarlatán). Těšit se samozřejmě můžeme i na novou znělku, ve které tentokrát vystoupí Benicio Del Toro (Ještěr).

V porotě hlavní soutěže zasedne Geoffrey Rush, kterého budou mnozí znát jako kapitána Barbossu z Pirátů z Karibiku.

Festival potrvá od 28. června do 6. července.